Kovačević: Dodik je pio rakiju sa Schmidtom, izgleda da ga još nije popustila

Bosna i Hercegovina
Kovačević: Dodik je pio rakiju sa Schmidtom, izgleda da ga još nije popustila
.

Savjetnik člana Predsjedništva Radovan Kovačević rekao je da Milorad Dodik jeste razgovarao i ponudio rakijom Christiana Schmidta, koju je ovaj rado prihvatio, ali još 13. jula 2016. godine, kada jeSchmidt bio zvanični predstavnik njemačke Vlade, odnosno ministar poljoprivrede, a ne lažni i neizabrani visoki predstavnik.

-“Prisustvovao sam tom sastanku u Istočnom Sarajevu, u Republici Srpskoj, na kojem je Dodik učinio sve da zaštiti poljoprivrednike Republike Srpske, koje je pola sata prije, naravno u federalnom Sarajevu, prodao Mirko Šarović lažno tvrdeći kako štete po poljoprivredu i poljoprivrednike Republike Srpske uopšte neće biti ” napisao je Kovačević na Facebooku.

On je naveo da je Dodikov cilj bio da pokuša obezbijediti podršku Njemačke i da vidi da li je eventualno Njemačka spremna da nadoknadi štetu koju bi poljoprivrednici u Republici Srpskoj i FBiH pretrpjeli prihvatanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

“Sa naše strane procjena direktne štete koju smo egzaktno dokazivali putem uvida u postojeću dokumentaciju za poljoprivredne proizvođače iznosila je oko 220 miliona KM” naveo je Kovačević.

On dodaje da je tu bio uključen i gubitak radnih mjesta i svega onoga što ide sa Sporazumom i gubitak od 70 miliona u budžetu Republike Srpske.

“Ostali smo šokirani kada smo saznali da je Mirko Šarović, pola sata prije našeg sastanka sa Schmidtom, u federalnom Sarajevu (način na koji političari iz SNSD-a nazivaju Sarajevo) Schmidta informisao da će gubici iznositi samo 60 miliona KM za sve poljoprivrednike u BiH, a da šteta po poljoprivredu Republike Srpske neće biti ni trećina tog iznosa” naveo je Kovačević.

On ističe da cijenu takve neodgovornosti Šarovića i danas plaćaju poljoprivrednici i institucije Republike Srpske.

-“Sa tim Schmidtom, zvaničnim predstavnikom Vlade i ministrom poljoprivrede Njemačke, Dodik je uvijek bio raspoložen da razgovara i da učini sve kako bi zaštitio interese Republike Srpske i njenih građana” naveo je Kovačević.

On dodaje da Dodik i danas čini upravo to – štiti interese Republike Srpske i njenih građana, kada ne želi svojim susretom sa Schmidtom obezbijediti mu legitimitet i pogaziti Dejtonski sporazum i prava Republike Srpske data tim sporazumom.

“A Schmidtom, čini se, još uvijek nije popustila ta jedna rakija iz 2016. godine. Baš smo se pitali šta je sa čovjekom” naveo je Kovačević.

Ne propustite