Procurio razgovor Macrona i Putina obavljen četiri dana prije rata: Ko je trebao smiriti Zelenskog

Svijet
Procurio razgovor Macrona i Putina obavljen četiri dana prije rata: Ko je trebao smiriti Zelenskog
.

Francuska televizija učestvovala je u izradu dokumentarnog filma "Predsjednik, Evropa i rat", a unutar kojeg će prvi put biti prikazani razgovori između Emmanuela Macrona i Vladimira Putina samo nekoliko dana prije početka ruske invazije na Ukrajinu.

Premijera filma zakazana je za 30. juni, a pored razmišljanja francuskog predsjednika o ratu u Ukrajini, javnost će se prvi put upoznati s detaljima razgovora lidera Francuske i Rusije koji su obavljeni 20. februara, samo četiri dana prije invazije.

Tokom razgovora s Putinom, u trenucima kada je situacija u Evropi već bila napeta, francuski predsjednik je ruskom lideru ponudio razgovor s predsjednikom SAD-a u Ženevi.

"Od našeg posljednjeg razgovora tenzije su nastavile rasti, a znate moju posvećenost i odlučnost da nastavim dijalog. Želio bih prvo da mi opišete situaciju i da mi sasvim direktno kažete koje su vaše namjere. Nakon toga, želio bih s vama vidjeti da li vam mogu dati neke prijedloge", rekao je Macron.

Nakon toga, Putin je rekao kako svi u Evropi dobro znaju šta se dešava.

"Vi i kancelar Scholz ste mi rekli da je Zelenski spreman povući potez, da je pripremio nacrt zakona za implementaciju sporazuma iz Minska. Međutim, naš dragi kolega Zelenski ne čini ništa. On vas laže. Ne znam da li ste čuli njegovu jučerašnju izjavu u kojoj je rekao da Ukrajina mora imati pristup atomskom oružju. Također, rekli ste da se sporazumi iz Minska moraju revidirati kako bi bili primjenjivi", poručio je ruski lider na početku razgovora.

Ipak, Macron je poručio kako nikada nije uputio takve riječi.

"Vladimire, kao prvo, nikada nisam rekao da se sporazumi moraju revidirati. To nisam rekao ni u Berlinu, ni Kijevu kao ni u Parizu. Rekao sam da se moraju primjenjivati, da se stvari moraju poštovati", poručio je francuski predsjednik.

Naglasio je i kako ima nekoliko primjedbi na djelovanje separatista na istoku Ukrajine.

"Ne očekuje se da će osnova rasprave biti tekst koji su podnijeli separatisti. Nisu separatisti ti koji će predlagati ukrajinske zakone", govori Macron tokom razgovora.

Na ove riječi, Putin je uzvratio kako ne razumije kakav problem Macron ima sa separatistima.

"Slušaj Emmanuel, ne razumijem tvoj problem sa separatistima. Oni su barem učinili sve što je potrebno, na naše insistiranje, da se otvori konstruktivan dijalog s ukrajinskim vlastima. Naravno, imamo potpuno drugačije tumačenje situacije. Tokom našeg posljednjeg sastanka, podsjetio sam vas, pa čak i pročitao članove 9., 11. i 12. sporazuma iz Minska", ističe Putin.

Nakon toga, Macron je pojasnio kako taj sporazum ima ispred sebe.

"Imam ih ispred sebe! Piše da Vlada Ukrajine predlaže, i to u konsultaciji i dogovoru s predstavnicima okruga Donjeck i Lugansk, u okviru tripartitne kontakt grupe. Ne znam gdje je vaš advokat učio pravo. Samo gledam tekstove i pokušavam ih primijeniti. I ne znam koji će vam pravnik moći reći da u suverenoj zemlji tekstove zakona predlažu separatističke grupe, a ne demokratski izabrane vlasti", rekao je predsjednik Francuske.

Prema navodima medija, ton Vladimira Putina u nastavku razgovora se zaoštrio.

"Ovo nije demokratski izabrana vlast. Došli su na vlast pučem, ljudi su živi spaljeni, desilo se krvoproliće i Zelenski je jedan od odgovornih. Slušajte me pažljivo. Princip dijaloga je da vodi računa o interesima druge strane. Prijedlozi stoje, separatisti, kako ih nazivate, prenijeli su poruku Ukrajinicima, ali nisu dobili odgovor. Gdje je tu dijalog?", pitao je Putin Macrona.

Ipak, Macron se držao priče kako separatisti nemaju šta pregovarati u kontekstu ukrajinske krize.

"Ono što tražimo od njih je da reaguju na tekstove Ukrajinaca i tako se mora raditi jer je to zakon. Ovo što ste rekli baca sumnju na vašu vlastitu volju da poštujete sporazume iz Minska", mišljenja je Macron.

Ruski predsjednik, nastavio je voditi razgovor u "nervoznom" tonu.

"Slušaj me. Čuješ li me? Opet vam kažem, separatisti kako ih vi nazivate su reagovali na prijedloge ukrajinskih vlasti. Oni su odgovorili, ali ukrajinska strana nije", rekao je Putin.

Nakon toga, Macron je predložio održavanje sastanka koji bi trebao riješiti nesuglasice.

"Uredu, ono što vam predlažem je da zahtijevamo sastanak svih strana u okviru kontakt grupe kako bismo nastavili dalje. Sutra možemo tražiti da se ovaj posao obavi. To ću tražiti od Zelenskog. Ako se dogovorimo, zatražit ću sastanak već sutra", poručio je Macron te je priznao kako čini sve da utječe na Ukrajince.

Međutim, Putin je naglasio kako to što Macron radi nije efikasno, na što je francuski predsjednik odgovorio:

"Trebaš mi malo pomoći. Situacija na liniji kontakta je veoma napeta. Zaista sam jučer zvao Zelenskog da se smiri. Opet ću mu reći da se smiri, da smiri Oružane snage Ukrajine kao i da se smiri na društvenim mrežama. Međutim, ono što vidim je da možete pozvati i vaše snage da se smire. Jučer je bilo dosta granatiranja. Ako želimo dati šansu dijalogu, moramo smiriti stvari u regiji. Kako se kreće proces vojnih vježbi?", pitao je Macron.

Iako je Putin rekao da se vježbe odvijaju po planu i da bi trebale završiti s noći sa 20. na 21. februar, naglasio je kako će vojska još neko vrijeme ostati na granicama.

"Sigurno ćemo ostati vojno prisutni na granici dok se situacija u Donbasu ne smiri. Rasprava će se voditi u konsultaciji s ministarstvima odbrane i vanjskih poslova", rekao je Putin tokom razgovora.

Na kraju, Emmanuel Macron je pojasnio kako je za njega izbjegavanje tenzija apsolutni preduslov.

"Ono što je meni bitno jeste da imamo situaciju pod kontrolom. Tu mnogo računam na tebe. Ne dajte se isprovocirati u narednim satima i danima. Htio sam da vam dam dva konkretna prijedloga. Prvo, organizaciju sastanka između vas i Bidena u narednih nekoliko dana u Ženevi. Razgovarao sam s njim i rekao mi je da je spreman na to. Predsjednik Biden je također razmišljao o načinima za vjerodostojnu deeskalaciju situacije. Reci mi datum koji ti odgovara", zaključio je Macron.

Na kraju, ruski lider je rekao kako mu je uvijek zabavno razgovarati s Macronom.

"Hvala ti puno Emmanuele. Uvijek je zadovoljstvo i velika čast razgovarati s evropskim i američkim kolegama. Uvijek mi je jako zabavno razgovarati s vama jer smo u odnosu povjerenja. Dakle, Emmanuele predlažem ti da pokreneš stvari. Prije svega, morate unaprijed pripremiti ovaj sastanak. Tek poslije ćemo moći da pričamo od detaljima", rekao je Putin i tako potvrdio da se načelno slaže sa organizacijom sastanka između Bidena i njega.

Također, Putin se našalio i rekao kako je razgovor vodio iz teretane.

"Da budem iskren, htio sam da idem igrati hokej na ledu, a evo razgovaram s tobom iz teretane prije nego što počnem sa vježbama", zaključio je Putin.

Iako je razgovor završen u pozitivnom tonu, samo nekoliko dana kasnije situacija u svijetu se drastično promijenila. Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu, a razgovor između Bidena i Putina u Ženevi nikada nije održan.

Ne propustite