Erdogan postavio uslove Švedskoj za podršku prijema u NATO: Izručite određene osobe

Svijet
Erdogan postavio uslove Švedskoj za podršku prijema u NATO: Izručite određene osobe
.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je jučer Stoltenbergu da Švedska i Finska tek trebaju poduzeti “konkretne i iskrene” korake da se ublaži zabrinutost Turske prije njihovog predloženog ulaska u NATO.

Turska je trenutno jedina članica NATO-a koja je javno blokirala početak procesa primanja Švedske i Finske u ovaj blok, navodeći kao razlog navodnu podršku tih zemalja zabranjenoj Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK), što ove zemlje kategorično odbijaju.

Do samita NATO-a u Madridu ostalo je manje od sedmicu, a Turska još uvijek očekuje da će Švedska i Finska "promijeniti svoj stav" u vezi s PKK-om.

Jedan od Erdoganovih uslova za podršku NATO aspiracijama dviju zemalja je da garantuju da će ukinuti embargo na oružje i obećaju da neće pribjegavati sličnim taktikama u budućnosti.

U odvojenom telefonskom razgovoru sa švedskom premijerkom Magdalenom Andersson u subotu, Erdogan je ponovio svoj zahtjev za izručenje ili deportaciju određenih osoba, no nije poznato o kojim se osobama radi.

Ne propustite