Putin najavio raspoređivanje sistema Iskander u Bjelorusiji: Sposoban je nositi nuklearno oružje

Svijet
Putin najavio raspoređivanje sistema Iskander u Bjelorusiji: Sposoban je nositi nuklearno oružje
.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin sastao se u St. Peterburgu s bjeloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom s kojim je razgovarao o odnosima zemalja, ali i o problemima sa Zapadom.

Naravno, najveće interesovanje javnosti izazvala su pitanja koja se tiču odbrane Rusije i Bjelorusije, a Lukašenko je tim povodom izjavio kako je zabrinut letovima američkih aviona u blizini Bjelorusije.

"Veoma smo zabrinuti zbog trenažnih letova američkih i NATO aviona koji se obučavaju za nošenje nuklearnih bojevih glava. Molim vas, pomozite nam barem da prilagodimo naše avione koje imamo, a koji mogu nositi nuklearno oružje. Moramo biti spremni na sve, čak i na upotrebu najozbiljnijeg oružja kako bismo zaštitili našu otadžbinu od Bresta do Vladivostoka", rekao je Lukašenko.

Nakon toga, Putin je pojasnio kako se u Evropi nalazi 200 komada nuklearnog oružja raspoređenog u šest zemalja NATO saveza.

"Za njihovu upotrebu pripremljeno je 257 letjelica i to ne samo američkih. Predlažem sljedeće, bjeloruska vojska je naoružana prilično velikim brojem aviona Su-25. Oni bi se mogli dodatno opremiti, ali ovu modernizaciju treba izvršiti u ruskim fabrikama i u skladu s tim započeti obuku letačkog osoblja", ističe Putin.

Nakon toga, naglasio je kako će Rusija dodatno osnažiti Bjelorusiju u narednih nekoliko mjeseci.

"Kao što smo se dogovorili ranije, u narednih nekoliko mjeseci ćemo prebaciti u Bjelorusiju taktičke raketne sisteme Iskander-M koji se, kao što znate, mogu koristiti i za balističke i krstereće rakete, kao i za nuklearno oružje", zaključio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Ne propustite