TIHI SIMPTOMI TOPLOTNOG UDARA: Mnogi ne primijete ovih 5 signala koje im tijelo šalje - CIJELI organizam je u opasnosti!

Porodica i zdravlje
TIHI SIMPTOMI TOPLOTNOG UDARA: Mnogi ne primijete ovih 5 signala koje im tijelo šalje - CIJELI organizam je u opasnosti!
-

Tihi simptomi toplotnog udara mogu da zavaraju, dobro zapamtite ovih 5 tegoba!

Najvljene su vrućine do 37 stepeni. Zbog toga prijeti toplotni udar koji nikako nije "mala" stvar, a mnogi ga neće prepoznati jer ima i tihe simptome. Ovo su tihi simptomi toplotnog udara, ako ih osjetite, odmah se sklonite unutra i ako vam ne bude bolje, potražite savjet ljekara!

-Povišena temperatura biće prvi signal, ali je možda nećete primijetiti odmah jer ne nosite, naravno, termometar svuda sa sobom. Temperatura tijela pri toplotnom udaru može da pređe i 40 stepeni. Ako osetite da ste se pregrijali, odmah izmerite temperaturu.

-Glavobolja je čest simptom toplotnog udara, ali pošto je mnogi olako shvataju i pripisuju stresu ili umoru zbog obaveza, moguće je da ćete prekasno shvatiti zašto vas boli glava i svoje zdravlje izložiti opasnosti.

-Toplotni udar može dati i simptome koji se odražavaju na mentalno stanje, među njima su nervoza, zbunjenost, uznemirenost, ali i tegobe koje biste prije povezali sa moždanim udarom, kao što su otežani govor ili napad. Osoba koja doživi toplotni udar može da završi i u komi ako joj se ne ukaže adekvatna medicinska pomoć.

-Promjene u znojenju još jedan su signal. Ako ste dugo vremena proveli na vrućini i već dehidrirali, jedan od znakova toplotnog udara biće suha koža koja je vruća na dodir. U prevodu, nećete biti preznojeni, već upravo suprotno.

-Ubrzano disanje je varljiv simptom jer mislimo da smo se samo preforsirali ili umorili, posebno ako se po vrelom danu bavimo fizičkom aktivnošću. Uz ovaj simptom može se javiti i ubrzan rad srca, usled stresa pod kojim se organizam nalazi da bi omogućio spuštanje temperature tijela.

Ko je u najvećem riziku od toplotnog udara?
Mala djeca i odrasli stariji od 65 godina, zbog specifičnosti nervnog sistema. Bebe i stariji ljudi imaju poteškoće da ostanu hidrirani zbog čega je rizik od toplotnog udara veći. Rizik povećavaju i određeni lekovi, među kojima su vazokonstriktori koji sužavaju krvne sudove, diuretici koji podstiču izbacivanje vode i natrijuma, beta blokeri, antidepresivi i antipsihotici. Hronične bolesti vezane za srce, krvne sudove i pluća takođe su faktor rizika.

Kako spriječiti toplotni udar?
Nosite laganu odjeću, koristite zaštitni faktor, pijte mnogo tečnosti i često se odmarajte u hladovini. Ne naprežite se tokom najtoplijeg dijela dana, izlažite se vrućini postepeno i primenite rigoroznije mere zaštite ako ste u grupi koja ima veći rizik od toplotnog udara. 

(MONDO)

Ne propustite