Sladić najavio paklene temperature: "Nešto se kuha"

Bosna i Hercegovina
Sladić najavio paklene temperature: "Nešto se kuha"
Bosnu i Hercegovinu ovih je dana zahvatio prvi toplotni val ove godine. Živa u termometru se u nekim gradovima popela i do 35 stepeni.

Bosnu i Hercegovinu ovih je dana zahvatio prvi toplotni val ove godine. Živa u termometru se u nekim gradovima popela i do 35 stepeni.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica 15; Ivan-sedlo 18; Sokolac 19; Gradačac 20; Bugojno, Drvar i Livno 21; Grude, Jajce, Sarajevo i Tuzla 22; Bihać 23; Banja Luka, Sanski Most, Trebinje i Zenica 24; Mostar 25°C.

Ako je vjerovati prognozama meteorologa tropske temperature će se nastaviti i u narednim danima.

U petak 24.06.2022., prije podne pretežno sunčano. Poslije podne porast naoblake može usloviti lokalne pljuskove. Jutarnja temperatura od 16 do 21, na jugu do 24, a dnevna od 29 do 34 °C.

U subotu 25.06.2022., prije podne umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u ostatku dana smanjenje nablake. Poslije podne u centralnim i istočnim područjima Bosne su mogući loklani pljuskovi. Jutarnja temperatura od 16 do 22, na jugu do 25, a dnevna od 28 do 34 °C.

Najpoznatiji bh. meteorolog Nedim Sladić svojom novom objavom na društvenim mrežama potvrdio je ova predviđanja.

"Iduće sedmice sa jačanjem termobaričkog grebena i pritjecajem vrućeg zraka sa prostora sjeverne Afrike prema našim područjima izgledno je približavanje cifri od 40 °C, najprije u južnoj Hercegovini, u većini krajeva od 34 do 38 °C. Čuvajmo se vrućina koje mogu utjecati na zdravlje populacije, hidrirajmo se i poštujmo preporuke nadležnih tijela", poručuje Sladić.

On dodaje i kako do 5. jula nema naznaka za neko izražajno zahlađenje.

"Poslije se nešto kuha, ali upitno još s ove distance", dodao je.

screenshot-39

FOTO: Facebook: Status na društvenim mrežama

Izvor: Radio Sarajevo

 

 

Ne propustite