PADA LI VAM PRITISAK ZBOG VRUĆINE - DOKTORICA UPOZORILA: Evo šta treba da radite

Porodica i zdravlje
PADA LI VAM PRITISAK ZBOG VRUĆINE - DOKTORICA UPOZORILA: Evo šta treba da radite
-

Poznato je da ljudi koji imaju nizak krvni pritisak teško podnose ljeto. Vrućina utiče da se pritisak još više spusti, pa se simptomi hipotenzije, poput malaksalosti, umora i manjka energije, dodatno pojačavaju.

Zašto je tako i šta možemo da uradimo da bismo vratili pritisak u normalu, pitamo dr Katarinu Mitrović, internistu.

– U lejtnjem periodu, pod uticajem visokih temperatura, sniženje krvnog pritiska je normalno i očekivano, kako kod zdravih tako i kod osoba koje imaju visok krvni pritisak. Kardiovaskularnim bolesnicima tada se preporučuje da unose više tečnosti i da u dogovoru s lekarom koriguju terapiju. Većini bolesnika u toku leta treba nešto manja doza lekova za visok pritisak nego zimi – kaže doktorka Mitrović.

Kao prvu pomoć u ovakvim situacijama sagovornica savjetuje promjenu načina života, uzimanje dosta tečnosti, malo više soli u ishrani, povećanu fizičku aktivnost, izbjegavanje naglog ustajanja iz kreveta, a ponekad, uz preporuku ljekara, i određenu terapiju.

Hranite se zdravo

Jedan od mogućih uzroka hipotenzije jeste i neodgovarajuća ishrana – preskakanje doručka, brz način života, nedovoljan unos tečnosti.

Izbjegavajte al*ohol

Izbjegavajte al*ohol jer dodatno obara pritisak. Al*ohol podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma.

Šetajte i plivajte

Najbolja strategija u borbi protiv niskog pritiska izgledala bi ovako: svaki dan jednosatna šetnja, uspinjanje stepenicama (učvršćuje vene u nogama), što češće plivanje.

Racionalno sa klimom

Vodite računa da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature u stanu ne bude veća od šest stepeni, a da se onda postepeno mijenja kada već neko vrijeme provedete u klimatizovanom prostoru.

Bolest ili ipak ne?

Postoji razmimoilaženje u mišljenju lejkara da li je nizak krvni pritisak, tj. hipotenzija, uopšte bolest.

– Jedni smatraju da ne ostavlja posljedice po zdravlje, a drugi da zahtjeva liječenje i kontrolu. Ipak, jedno je sigurno, svaki simptom niskog pritiska za sebe nije naročito ozbiljan, ali zajedno mogu prilično da ometaju normalno funkcionisanje i da smanje kvalitet života – kaže dr Katarina Mitrović.

Kada je pritisak nizak

O niskom krvnom pritisku govorimo kada su vrijednosti niže od 100/60 mmHg izmerene više puta u ambulantnim uslovima uz postojanje simptoma i odsustvo drugih bolesti.

Žene češće boluju

Istraživanja pokazuju da od niskog pritiska najviše pate žene između 30 i 40 godina, naročito one koje se bave intelektualnim radom.

(Žena Blic)

Ne propustite