KAKO DA AFRIČKE LJUBIČICE CVJETAJU TOKOM CIJELE GODINE: 3 savjeta baštovana su najvažnija, a ove greške UNIŠTAVAJU cvijeće!

Praktična žena
KAKO DA AFRIČKE LJUBIČICE CVJETAJU TOKOM CIJELE GODINE: 3 savjeta baštovana su najvažnija, a ove greške UNIŠTAVAJU cvijeće!
-

Njega afričkih ljubičica nije komplikovana ako pratite ove savjete, pazite i na greške zbog kojih neće cvjetati ili će biljka početi da truli!

Afričke ljubičice su izuzetno popularno sobno cvijeće, jer cvjetaju tokom cijele godine i relativno je lako održavati ih. Mnogi ne znaju da su drugo ime, senpolija, dobili po Volteru Sen Polu koji ih je otkrio na planini Usambara u Tanzaniji.

Sitne, a lijepe, cvjetaju više puta godišnje i dostupne su u više hiljada vrsta! Možete ih odabrati potpuno u skladu sa vašim ukusom i dekorom kuće, a evo kako se održavaju afričke ljubičice! Baštovani kažu da postoje i greške koje uništavaju biljku!

Zemlja

Važno je da bude dobro drenirana, jer biljka ne smije da bude u stajaćoj vodi. Mnogi ljudi koji se pitaju zašto afrička ljubičica ne cvjeta ne znaju da ove biljke lako mogu da istrule od korijena ako se on "davi" u vodi! Uvenulo lišće i cvijeće uklanjajte odmah da biste podstakli rast i cvjetanje, ali i da biste zemlji u saksiji omogućili da diše.

Zalivanje

Vole toplotu i vlagu, pazite kada ih zalivate da ne polijete i listove jer možete dobiti smeđe fleke. Zalivajte ih vodom sobne temperature, ali zemlja ne mora stalno da bude vlažna. Vodu iz česme ostavite da odstoji preko noći i onda ćete dobiti savršenu vodu za zalivanje - ispariće supstance koje biljci mogu da škode a temperatura će biti prava.

Koliko često zalivati afričku ljubičicu? Baštovani kažu da je bolje da zemlja bude suva, nego previše vlažna, da je ne biste "udavili". Gurnite prst u zemlju u saksiji do prvog zgloba, ako osetite vlagu, ne zalivajte.

Svjetlost

Baštovani kažu da je ovo najvažnija stavka! Afričke ljubičice vole svjetlo, ali ne i direktno Sunce. Znaćete da ste ih stavili na previše tamno mjesto ako se stabljike izdužuju, a listovi tamne. S druge strane, previše osvjetljenja dobijaju ako se pojave bijele tačke ili svjetle fleke na listovima.

(MONDO)

Ne propustite