AKO IMATE OVA 3 SIMPTOMA, PRIJETI VAM IZNENADNA SMRT: Doktorica upozorila na veliku opasnost

Porodica i zdravlje
AKO IMATE OVA 3 SIMPTOMA, PRIJETI VAM IZNENADNA SMRT: Doktorica upozorila na veliku opasnost
-

Doktorka opisala koji su simptomi metaboličkog sindroma, i objasnila šta su signali da vam prijeti naprasni srčani zastoj!

Doktorka Danijela Jevtić iz Hitne pomoći ispričala je u Jutarnjem programu šta je metabolički sindrom, i upozorila da su dovoljna samo tri ključna simptoma da biste imali razloga za brigu.

Doktorka je rekla da je metabolički sidrom trenutno aktuelna tema, a označava skup poremećaja u metabolizmu koji se zajedno javljaju i označavaju opasnost po organizam. Oni zajedno "olakšavaju" nastanak kardiovaskularnih oboljenja i smatra se da je dovoljno imati tri od pet da bi rizik od infarkta, pa čak i naprasne srčane smrti bio veliki.

Simptomi metaboličkog poremećaja su:

Visok pritisak, vrijednosti iznad 135 sa 80
Povećan obim struka, i kod žena i kod muškaraca
Jutarnja vrijednost glukoze u krvi veća od 6,1
Trigliceridi u krvi vrijednosti većih od 1,7
Smanjen HDL holesterol

"Govorimo često i o visokoj frekvenci pritiska, to je kada stavite tri prsta u korijen palca i brojite otkucaje koje osjećate. Pogoduje kardiovaskularnim bolestima, a tu su i prekidi u disanju kod gojaznih osoba", rekla je doktorka.

Ona je upozorila i da struk nije jedini dio tijela koji bi valjalo mjeriti da bismo znali kakvo nam je zdravlje, i rekla da i obim vrata koji je veliki postavlja podlogu za opasne bolesti krvnih sudova. Takođe je i odsustvo fizičke aktivnosti nazvala bolešću modernog doba, to više nije samo "činjenica" u našim životima već problem za sebe.

(MONDO)

Ne propustite