Zelenski pričao s 11 vođa EU zemalja: "Danas nastavljam telefonski maraton"

Objavljeno:23.06.2022 - 08:00
A A A Times Arial

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da očekuje ključnu europsku odluku večeras te da očekuje odobrenje ukrajinske kandidature za Europsku uniju.

U svom noćnom obraćanju dodao je da je da je razgovarao s 11 europskih čelnika u, kako je nazvao, telefonskom maratonu za pozitivnu odluku o kandidaturi za Ukrajinu.

"Nastavljam ovaj maraton – moramo pružiti maksimalnu podršku našoj državi. Očekujemo ključnu europsku odluku", rekao je Zelenski u noći na četvrtak.

Zelenski je zahvalio vodstvu Bugarske, Latvije, Grčke, Švedske, Estonije, Češke, Belgije, Austrije, Slovenije, Moldavije i Litvanije te pozvao čelnike da posjete njegovu razorenu zemlju.

Zelenski je rekao da ruske snage pokušavaju uništiti gradove u istočnoj regiji Donbasa na isti način kao što su uništili Mariupolj.

Tokom noćnog obraćanja Zelenski je još rekao:

"U Donbasu su konstantni masovni zračni i topnički udari. Cilj okupatora u tom smjeru ostaje isti – oni žele korak po korak uništiti cijeli Donbas. Cijeli. Lisičansk, Slovjansk, Kramatorsk, - oni imaju za cilj pretvoriti sve te gradove u Mariupolj. Potpuno ih uništiti."

Dodao je da su ruske snage ispalile sedam projektila na Mikolajev, grad blizu Crnog mora.

"Niko nije ubijen, ali je pet osoba ranjeno", rekao je i dodao:

"Bilo je napada i u regiji Harkov. Ima žrtava. Bilo je napada na granicama Černjigovske i Sumske oblasti".

Zelenski je opet apelirao da im se pošalje više teškog naoružanja.
"Zato više puta naglašavamo ubrzanje isporuke oružja Ukrajini", rekao je.

Novi.ba/Radio Sarajevo