Dodik: Evropa pred izazovima, u SAD-u Trump dobija – to izgleda Bošnjaci ne vide

Bosna i Hercegovina
Dodik: Evropa pred izazovima, u SAD-u Trump dobija – to izgleda Bošnjaci ne vide
.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da će, ukoliko BiH sutra ili za 10 dana dobije kandidatski status za članstvo u EU, biti ispunjeno sve što je usmeno dogovoreno na nedavnom sastanku u Briselu sa predsjednikom Evropskog savjeta Charlesom Michelom, ali da u suprotnom sve to ostaje mrtvo slovo na papiru i više se neće baviti time.

On je istakao da je dobra namjera Michela bila da se vidi položaj BiH kada je u pitanju dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Dodik je ocijenio kako kandidatski status podrazumijeva da politički akteri u BiH mogu sami rješavati određena pitanja, “bez intervencionizma, koji je do sada bio prisutan”.

“Kandidatski status BiH je prednost i za Republiku Srpsku jer to podrazumijeva jačanje vladavine prava, a to znači Ustav, poštovanje Ustava. U tome vidimo neke svoje akcije, kretanja”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da ako Bosna i Hercegovina ne dobije kandidatski status za članstvo u EU zajedno sa Ukrajinom, da je to onda podvala, uz postavljeno pitanje po kojem to kriterijumu Ukrajina može može dobiti kandidatski status.

On je ocijenio da Evropa dolazi u situaciju određenih vrsta izazova, jer je Njemačka već potrošila 60 posto zaliha gasa za zimu, francuski predsjednik Emmanuel Macron izgubio je parlamentarnu većinu, dok u SAD prema anketama “dobija Trumpova grupacija, a to izgleda Bošnjaci ne vide”.

Izvor:N1

Ne propustite