Europska komisija: Ukrajini i Moldaviji kandidatura za EU, a evo šta čeka BiH

Bosna i Hercegovina
Europska komisija: Ukrajini i Moldaviji kandidatura za EU, a evo šta čeka BiH
Europsko vijeće priznaje europsku perspektivu za Ukrajinu, Republiku Moldaviju i Gruziju.

Europsko vijeće priznaje europsku perspektivu za Ukrajinu, Republiku Moldaviju i Gruziju.

Budućnost tih država i njihovih građana je unutar Evropske unije. Evropsko vijeće je odlučilo dodijeliti status zemlje kandidata Ukrajini i Republici Moldaviji", navodi se u nacrtu zaključka koje će lideri 27 država članica usvojiti na sastanku Evropskog vijeća u četvrtak i petak u Briselu.

U nacrt zaključka Jutarnji list imao je uvid, a u njemu je naglašeno da će Ukrajina i Moldavija dobiti status kandidata za članstvo u Europsku uniju.

S druge strane, Europska komisija je, navodno, odbila dati status kandidata Bosni i Hercegovini, iako se pojavila i ta ideja., te su i pojedini predsjednici država bili za takvu ideju.

Podsjetimo, Europska komisija je davno BiH postavila 14 uslova za sticanje statusa kandidata za Bosnu i Hercegovinu, ali ih naša zemlja još nije ispunila sve.

“Ako bi joj se sada dodijelio status kandidata, to bi značilo da se u potpunosti odustaje od svih postavljenih uslova. Dok Ukrajina i Moldavija dobivaju status kandidata samo tri mjeseca od predaje aplikacije za članstvo u EU, Bosna i Hercegovina se tome nije niti približila čak ni šest godina od predaje aplikacije”, piše Jutarnji list.

Podsjetimo, europski komesar za proširenje Oliver Varhelji nedavno je, odgovarajući na pitanje zbog čega se nije razgovaralo o Bosni i Hercegovini, kazao da BiH mora ispuniti 14 prioriteta.

"Kada se radi o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine ona također vodi svoj pristupni proces. To je proces bazirana na meritumu i to je predsjednica podvukla i primjenjuje se na svaku pojedinu zemlju kandidata. Bosna i Hercegovina mora ispuniti 14 prioriteta koji su navedeni u našem mišljenju koje je potvrđeno od Europskog vijeća.

Jasna poruka  / Dodik: Bez kandidatskog statusa za BiH - umire dogovor iz Brisela

Još uvijek čekamo na zemlju da to ispuni. Ako bismo ponovo pregovarali o uslovima koji su jasno izneseni, onda bismo pravili ublažavanje pristupnog procesa i to je nešto što nećemo raditi", rekao je Varhelji.

Prije tri godine Europska unija postavila je pred Bosnu i Hercegovini 14 prioriteta koje mora ispuniti kako bi dobila kandidatski status, a do danas u cijelosti ispunjen je samo jedan dok vlast i dalje blokira usvajanje ključnih zakona koji bi omogućili borbu protiv korupcije.

Transparency International u BiH objavio je prošle godine koja pokazuje da je BiH uspjela samo da formira Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje i to je jedini ispunjeni prioritet na evropskom putu.

Prema nekim informacijama iz diplomatskih krugova Europska unija će u četvrtak ponuditi uslovni kandidatski status za BiH.

Na samitu lidera EU i zemalja Zapadnog Balkana očekuje se rasprava o uslovima. Kako saznajemo riječ je o četiri zakona iz Briselskog sporazuma: Zakon o VSTV-u, Zakonu o javnim nabavkama, Zakonu o sukobu interesa i Zakonu o sudovima.

Izvor: Radio Sarajevo

Ne propustite