Michel pisao Evropskom vijeću: Zapadni Balkan je važan za EU

Bosna i Hercegovina
Michel pisao Evropskom vijeću: Zapadni Balkan je važan za EU
.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel uputio je jučer kolegama zvaničnu pozivnicu pred sastanak koji će se održati 23. i 24. juna.

Na početku pisma, Michel ukazuje na činjenicu da je EU nakon agresije na Ukrajinu poduzela akciju bez presedana, projektirajući svoj geopolitički utjecaj.

"Sada moramo napraviti dodatne korake koji će ojačati sigurnost i stabilnost našeg kontinenta. Ovo će biti glavni fokus našeg sastanka", istakao je Michel.

Predsjednik Evropskog vijeća naveo je i kako je sad vrijeme da se razgovara o evropskoj budućnosti Ukrajine, Moldavije i Gruzije.

"Pozvat ću vas da dodijelite kandidatski status Ukrajini i Moldaviji. U skladu s tim, nastavit ćemo slati Ukrajini humanitarnu, vojnu, ekonomsku i finansijsku pomoć. Zapadni Balkan je važan za EU i mi smo važni za Zapadni Balkan. Zbog toga moramo vratiti energiju u proces proširenja i napredovati u integraciji naših partnera iz te regije", napisao je u pismu Michel.

On će se sa partnerima iz država Zapadnog Balkana sastati prije formalnog sastanka Evropskog vijeća.

"Mir, sigurnost i prosperitet u međunarodnom poretku koji je uspostavljen na pravilima, su EU vrijednosti koje ona dijeli sa evropskim partnerima. Evropska politička zajednica je prezentirana kao nešto što bi omogućilo politički dijalog i kooperaciju. Mi ćemo se uključiti u stratešku diskusiju o tome kako da ojačamo naše odnose radi rješavanja pitanja od zajedničkog interesa", istakao je predsjednik Evropskog vijeća.

Izvor:Klix

Ne propustite