Vučić dogovorio s Putinom: Srbija će imati najniže cijene gasa u Evropi

Region
Vučić dogovorio s Putinom: Srbija će imati najniže cijene gasa u Evropi
,

Tokom današnjeg razgovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Rusije Vladimira Putina dogovoreno je da će se novi ugovor za snabdijevanje gasom potpisati na tri godine, a da će formula kojom će obračunavati cijenu ostati ista, rekao je Vučić.

"Imali smo vrlo dobar razgovor jutros Putin i ja. Govorili smo o više tema. Najvažnija naši bilateralni odnosi, više stvari smo se dotakli. Za nas najvažnije istek gasnog sporazuma. Glavne elemente smo dogovorili koji su povoljni po republiku Srbiju. Ono što smo dogovorili je da ćemo potpisati ugovor na tri godine, ne na mjesec dana, što mislim da nam izuzetno odgovara, a drugo platforma i formula će ostati ista", istakao je Vučić.

On je podsjetio da je Srbija do sada imala stopostotnu naftnu formulu.

"Nekada je to bilo 270, a danas između 340-350 dolara po hiljadu kubnih metara gasa, jer je cijena nafte u međuvremenu skočila. Danas je između 119-120 barel nafte, i to je bila svakako ubjedljivo najbolja cijena u cijeloj Evropi", rekao je Vučić, prenosi Blic.

Rekao je kako će cijena biti veoma povoljna, kao i da ako se sve realizuje iz razgovora sa Putinom, po pitanju snabdijevanja gasa, Srbija će imati sigurnu zimu, te da je zahvalan ruskim partnerima na podršci.

"U zavisnosti od dodatnih razgovora sa Gazpromom moći ćemo da vam kažemo tačnu cijenu. Ako sada izračunamo to je tri puta manje, a zimi će biti deset puta manje nego što će plaćati Evropa", rekao je Vučić.

Aktuelni sporazum o isporukama gasa ističe 31. maja, a Vučić je već najavio da će tokom razgovora pokrenuti tri ključnja pitanja - količinu isporuka gasa, cijena i sigurnost snabdijevanja ovim energentom.

Izvor:Klix

Ne propustite