SVI ZANEMARUJU KOPRIVU, A NE ZNAJU BITNE STVARI: Snižava nivo šećera u krvi, narodni travar otkrio recept - OVAJ MED S KOPRIVOM ČINI ČUDA

Porodica i zdravlje
SVI ZANEMARUJU KOPRIVU, A NE ZNAJU BITNE STVARI: Snižava nivo šećera u krvi, narodni travar otkrio recept - OVAJ MED S KOPRIVOM ČINI ČUDA
.

Ako bismo se vodili izrekom da "neće grom u koprive", onda bismo vjerovali da kopriva ima brojne loše efekte. Naprotiv, ova biljka ima brojna ljekovita svojstva, kaže narodni travar Momčilo Antonijević.

U liječenju se koriste svi djelovi koprive: koren, list i sjeme, a možete je koristiti u ishrani ili je piti kao čaj.

Jedna od najvećih prednosti koprive je ta što pomaže ljudima koji imaju povišen nivo šećera u krvi. Sadrži glikokinin, supstancu za koju je dokazano da snižava nivo šećera. Osim toga, idealna je za buđenje, pa je možete popiti kao čaj i kao stvorena je za ljude koji pate od niskog krvnog pritiska.

Poznato je da kopriva izaziva alergije, a zapravo se koristi u lečenju istih. Koristi se ili sama ili u kombinaciji sa drugim biljkama, kao što su dobričica, list bokvice i trava rusa.

Seme koprive može da se kupi u prodavnicama zdrave hrane. Za eliksir sa medom je potrebno pomešati 50 grama mlevenog semena koprive i pola kilograma bagremovog meda. U ovu mešavinu može da se doda i dve kašike sirovog kakaa i dvije supene kašike tahinija, odnosno taana.

Naredna dva dana teglu treba povremeno prevrnuti da se smesa bolje sjedini i izmeša. Koristi se tri puta na dan, po jedna kafena kašičica za djecu, a odrasli mogu da uzimaju i po supenu kašiku. Uz ovo je dobro popiti i čaj od lista koprive, jednu ili dvije šolje minimum u toku dana i onda će efekat popravljanja krvne slike biti potpuniji i brži.

Antonijević navodi da bi čaj od koprive bio dobar izbor da se iskoristi kada se već kosa ispere od šampona.

"Najbolje bi bilo da se u pripremi tog čaja koristi koren koprive. Ovo se preporučuje ljudima koji pate od peruti. Kopriva podstiče rast kose zbog čega je dobro koristiti je u prelaznim godišnjim dobima kada kosa pojačano opada", kaže narodni travar.

(MONDO/RTS)

Ne propustite