MOĆNIJI OD BIJELOG LUKA, ČISTI JETRU, REGULIŠE HOLESTEROL: Ovo povrće sa razlogom zovu eliksir zdravlja!

Porodica i zdravlje
MOĆNIJI OD BIJELOG LUKA, ČISTI JETRU, REGULIŠE HOLESTEROL: Ovo povrće sa razlogom zovu eliksir zdravlja!
Spada u jednu od 12 najljekovitijih biljaka na svijetu

Spada u jednu od 12 najljekovitijih biljaka na svijetu

Iako je samonikla šumska biljka, sremuš se smatra pravim darom prirode zbog višenamenske upotrebe – služi kao hrana, lijek i začin.

U narodu je poznat kao šumski luk, divlji bijeli luk, zimski luk… ali najviše i kao medveđi luk. Ovaj naziv dobio je zbog činjenice da u rano proleće medvjedi nakon buđenja iz zimskog sna najčešće jedu lukovice ove biljke koju nalaze u šumi, jer im one obezbjeđuju potrebne nutrijente kako bi brže povratili snagu nakon zimskog sna.

Moćan u procesu čišćenja organizma

Osim pomenutih imena, za sremuš se često koristi i naziv „ubica otrova“ zbog svoje nevjerovatne moći čišćenja organizma, prije svega sistema za varenje, krvi, žuči, jetre… Nutricionisti preporučuju sremuš kao obavezan dodatak ishrani, posebno početkom proljeća, kada mu je i sezona, kako bi se organizam očistio od svih onih toksina koji su se nakupili u našem telu tokom zime. Njegovi sastojci vezuju otrove i masnoće iz krvi, krvnih žila, creva i želuca… i tako ih izbacuju iz organizma. Otporan je i na prolećni umor koji nećete ni osjetiti ukoliko ovu biljku uvedete u redovnu ishranu. Kako bi se organizam potpuno oporavio i vama povratio svjež i zdrav izgled posle zime, stručnjaci trvde da je dovoljno dve do tri nedelje svakodnevno jesti listove srijemuša.

Zdraviji i od bijelog luka

Sremuš se od davnina smatra izuzetno ljekovitom biljkom, pa tako vlada mišljenje da bi ljudi bili potpuno zdravi kada bi ga jeli svaki dan. Biohemičari čak tvrde da je sremuš zdraviji i od bijelog luka (a i miriše kao on), jer divlji luk podmlađuje krvne sudove i čini ih elastičnim.

Bogat je vitaminima A, B1, B2, niacinom, folnom kiselinom i vitaminom C kog ima 14 puta više nego limun! Osim toga, sadrži i sumpor, magnezijum, mangan, gvožđe, bogat je i etarskim uljima, vrednim mineralnim solima, šećerom, karotenom…

Sprječava infekcije, snižava pritisak, otklanja glavobolju…

Jako dejstvo ima i na crevne parazite i sprječava infekcijske upale sluzokože creva, snižava visok krvni pritisak, sprječava pojavu ateroskleroze, odnosno povoljno deluje na ceo kardiovaskularni sistem. Uz pomoć sremuša moguće je otkloniti glavobolju i nesanicu i olakšati disanje kod bronhitisa. Djeluje antibakterijski i pomaže da rane brže zarastaju.

Pri branju budite pažljivi

Listovi sremuša beru se sve dok biljka ne počne da cveta. Takođe, treba biti pažljiv prilikom branja jer izgled sremuša podseća na đurđevak, mrazovac i čemeriku, a neke od njih mogu da izazovu trovanje. Prepoznaćete ga ako listove protrljate međ prstima i ako zamiriše na bijeli luk – to je sremuš.

Najbolji je kad se jede svjež

Na trpezi se medvjeđi luk može naći u obliku salate, samostalno ili kao dodatak zelenoj ili kupus salati. Možete ga dodati i u čorbe, soseve, a poseban ukus daće svim vrstama testenina.

Preporučuje se da sremuš jedete svjež i izbjegavate kuvanje, jer termičkom obradom, kao i zamrzavanjem i sušenjem, gubi svoja ljekovita svojstva.

Od srijemuša možete da napravite i vrlo jednostavan, a ukusan namaz za doručak ili večeru. Listove isjeckajte što sitnije i dodajte ih u krem sir ili ispasirani stari sir. Malo posolite i dobićete veoma ukusan i zdrav domaći namaz.

Ne propustite