FARMER OTKRIO KAKO DA PREPOZNATE LUBENICU NAKLJUKANU HEMIJOM: Ako ima ovakvu koru nipošto je ne kupujte

Porodica i zdravlje
FARMER OTKRIO KAKO DA PREPOZNATE LUBENICU NAKLJUKANU HEMIJOM: Ako ima ovakvu koru nipošto je ne kupujte
.

Stručnjak je ukazao da postoji jedna osobina koju nikako ne bi trebalo da posjeduje lubenica koja je čista od hemije i nitrata. Provjerite o čemu je riječ.

Avgust je mjesec lubenica, koštaju malo, ima ih na svakom koraku, a teško da ćete se prevariti da uzmete neku koja nije zrela... Međutim, postoji neka druga stvar na koju treba da obratite pažnju pri kupovini, a koja direktno utiče na vaše zdravlje.

Lubenice mogu da sadrže nitrate, odnosno hemiju koja se dodaje kako bi plod što prije sazreo. Problem je kada ova hemija prodre u voće, tada postaje opasna po zdravlje.

43336-lubenica-hrana-dijeta-nana-getty-f

Agronom Vladimir Vikulov objasnio za ruske medije kako da izbjegnete kupovinu voća sa visokim sadržajem opasnih nitrata.

Najčešće se primjerci lubenica sa povećanom koncetracijom nitrata prodaju na početku sezone, ali ima ih i u avgustu i septembru. Ova hemija se nalazi u mineralnim đubrivima koji se obilato koriste kako bi se pospešilo sazrevanje i rast lubenica i dinja.

Visoka koncentracija nitrata je štetna za ljude, jer može da dovede do trovanja, a Vikulov je otkrio i kako da znate da li je lubenica nakljukana hemijom.

Prema njegovim riječima, kvalitetna lubenica koja nije "zatrovana" ima glatku površinu. Grudvasta kora trebalo bi da upozori kupca, jer je to jedan od znakova visoke koncentracije nitrata, objasnio je Vikulov.

"Grudvice na lubenici ukazuju na to da ima dovoljno razvijenu koru, a kada se presiječe biće mnogo deblja nego obično. Takva kora ukazuje na visok sadržaj nitrata", upozorio je agronom, prenosi Mondo.rs.

Ne propustite