Schmidt o zahtjevu za smjenu načelnika Srebrenice jer je ugostio ratnog zločinca

Bosna i Hercegovina
Schmidt o zahtjevu za smjenu načelnika Srebrenice jer je ugostio ratnog zločinca
.

Nakon što je Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) uputio zahtjev Christian Schmidtu, visokom predstavniku za smjenu načelnika Srebrenice Mladena Grujičića jer je ugošćavao ratnog zločinca, IGK je stigao odgovor iz OHR-a.

Naime, IGK je uputio  otvoreno pismo Schmidtu u kojem ga poziva da smijeni načelnik Općine Srebrenica Mladena Grujičića, a u skladu s dopunama Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, a kojima je zabranjeno negiranje genocida, slavljenje ratnih zločina i zločinaca. U pismo između ostalog stoji:

“Pripadnik jedinice Škorpioni Saša Cvjetan, osuđivan za ratne zločine na Kosovu, bio je ‘VIP’ gost na obilježavanju Dana Opštine Srebrenica. Sjedio je u prvom redu, kada je 11. marta ove godine u velikoj sali Doma kulture u Srebrenici, svečano obilježen Dan Opštine u kojoj je započeo genocid nad Bošnjacima. Škorpioni su u julu 1995. godine bili jedna od jedinica čiji su pripadnici pred kamerama ubijali zarobljene Srebreničane. Saša Cvjetan 16 godina proveo u zatvorima u Srbiji, prije nego što je 22. marta 2018. godine pušten na uslovnu slobodu. Onaj ko negira međunarodno pravo i pravdu, onaj ko negira presuđeni genocid, ko slavi ratne zločince smatrajući ih herojima, ona ko ravnopravno ne tretira sve građane ne može biti načelnik Srebrenice, grada simbola najvišeg zločina poslije Drugog svjetskog rata u Europi, genocida u Srebrenici“,napisali su iz IGK Schmidtu.

U odgovoru Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta poslanog Emiru Ramiću, direktoru IGK između ostalog piše:

“Poštovani gospodine Ramiću. Zahvaljujem na Vašem pismu od 29. marta 2022. godine u kojem se pozivate na incident koji se dogodio na obilježavanju Dana općine Srebrenica 11. marta 2022. godine. Želim biti jasan da osuđenim ratnim zločincima ne smije biti mjesta u ovakvim događajima sve dok se nisu obavezali na pomirenje. Čvrsto sam uvjerenje da se bolja, sigurnija i prosperitetnija budućnost za građane BiH može graditi samo uz međusobno poštovanje i pomirenje. U svom svojstvu visokog predstavnika, radit ću na tome. Slične situacije u budućnosti treba izbjegavati”, navedeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Podsjećamo, do sada je za ovogodišnji ukop u Srebrenici dobijen pristanak 42 porodice žrtava genocida koji je počinjen 11. jula 1995. godine.

Ne propustite