ZBOG JEDNE STVARI KOJU SKORO SVI KORISTE U KUHINJI HRANA POSTAJE OTROV: Stavljate li hranu u ove kese?

Praktična žena
ZBOG JEDNE STVARI KOJU SKORO SVI KORISTE U KUHINJI HRANA POSTAJE OTROV: Stavljate li hranu u ove kese?
.

Raniji izveštaj koji je Svetski fond za prirodu naručio od australijskog univerziteta Njukasl, pokazao je da prosečna osoba nedeljno unese plastike u težini jedne platne kartice.

Tačnih podataka o tome koliko je plastika štetna po naše zdravlje još uvek nema, ali ne treba da budete genije da biste shvatili da definitivno nije lekovita.

Ipak, plastiku koristimo više nego ikad, a nismo ni svesni na koje sve načine ona završava u našem organizmu. Sada je novo istraživanje pokazalo da i stvar koju danas koriste gotovo svi jedan od krivaca!

screenshot-52screenshot-52

Naime, istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Environmental Science & Technology pokazalo je da kese za pečenje, kao i čaše sa plastičnim poklopcima, poput onih u koje se sipa kafa za poneti, oslobađaju milijarde nanočestica plastiče u svaki litar vode koji dodirnu.

Kese za pečenje su, međutim, danas veoma popularne jer zadržavaju vlagu, a samim tim i sve soseve, prelive koje stavimo, pa hrana bude ukusnija, a osim toga sprečavaju i da sve isprska po rerni, pa su dvostruko korisne.

Kao što smo rekli, još uvek se ne zna tačan uticaj na zdravlje ovih nanočestica plastike koje unosimo, ali smatra se da su one dovoljno male da uđu u naše ćelije i utiču na način na koji ćelije funkcionišu. Ipak, ta tvrdnja naučnika tek treba da bude dokazana.

(MONDO)

Ne propustite