Novalić: Svaka država se mora odužiti veteranima na najadekvatniji način

Bosna i Hercegovina
Novalić: Svaka država se mora odužiti veteranima na najadekvatniji način
.

Tokom sastanka predstavnika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i braniteljskih organizacija u FBiH, premijer Fadil Novalić je kazao da se svaka država mora odužiti veteranima na najadekvatniji način.

On je to izjavio povodom prezentacije primjene nedavno izmijenjenih boračkih zakona, kojima su unaprijeđena dosadašnja prava branilaca, a pravo na redovne naknade stekli i novi korisnici iz te populacije.

"Kao što ste vi bili spremni u najtežem trenutku biti na braniku naše domovine, tako smo i mi uvijek bili spremni garantirati da ćemo ispunjavati obaveze prema vama", rekao je Novalić borcima.

U 2022. godini, naveo je, uvećane su boračke naknade te su izmjene boračkih zakona stupile na snagu 15. aprila, a isplate počele početkom maja.

"Setom zakona iz boračko-invalidske zaštite uveli smo takozvanu švicarsku formulu. To znači da će se vaše naknade svake godine usklađivati prema rastu potrošačkih cijena i bruto domaćeg proizvoda. Vlada tako sistemski uvodi boračku populaciju u dodatnu sigurnost, da nema umanjenja i 'zaleđivanja' njihovih prava. Osim toga, povećali smo i lične i porodične invalidnine te naknade dobitnicima najvećih ratnih odlikovanja. Vlada FBiH je obezbijedila 18,5 miliona KM za povećanje naknada porodicama šehida i poginulih branilaca te ratnih vojnih invalida. Za povećanje osnovice u ovoj godini od 5 posto izdvojeno je 12,5 miliona KM. I još 5,5 miliona KM se izdavaja za ratne vojne invalide koji imaju tuđu njegu, njih oko 600", premijerove su riječi.

U odnosu na dosadašnje stanje boračke zaštite, otklonjeni su nedostaci kad je riječ o suprugama poginulih branitelja bez djece, djeci bez oba roditelja i roditeljima šehida i poginulih boraca čija su djeca bila oženjena. Napravljena je ispravka u vezi sa suprugama umrlih ratnih vojnih invalida, koje su bile mlađe od 65 godina i bile nezaposlene.

"U ovogodišnjem budžetu FBiH, za dobitnike najvećih ratnih priznanja izdvojili smo 17 miliona KM. Usklađivanje s rastom potrošačkih cijena i GDP-a znači rast boračkih naknada svake godine", kazao je također premijer.   Reformski akt koji je njegova vlada utvrdila 2019. godine je Zakon o demobilisanim braniocima i članovima njihovih porodica, čime je uvedeno u pravo skoro 19.300 branitelja i članova njihovih porodica s područja FBiH.  

Posljednjim izmjenama ovog zakona iz aprila, prava su dobile nove kategorije iz braniteljske populacije, njih oko 2.000. Riječ je o braniteljima s prebivalištem na području Republike Srpske i Brčko Distrikta, povratnicima, bez obzira na njihove godine života, kao i suprugama umrlih demobilisanih boraca.

"Za to smo osigurali dodatnih pet miliona KM u budžetu FBiH i sada transfer za ove namjene iznosi 50 miliona KM", rekao je Novalić.

Novalić je zahvalio predstavnicima boračkih udruženja za konstruktivne dijaloge, sastanke i međusobno razumijevanje te za zajedničko učešće u donošenju svih navedenih zakonskih rješenja “jer bez toga, ne bismo uspjeli”.

Učesnicima sastanka se obratio i pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo.

Prezentirajući primjenu seta izmjena zakonodavstva o pravima boračke populacije, naglasio je opredjeljenje aktuelne vlade da zakonski i sistemski rješava boračke probleme, što je ovim izmjenama na određen način i urađeno, prema Terzinim riječima.

I on je istaknuo uvođenje tzv. 'švicarske formule' kao garanta i sigurnosti borcima.

Švicarska formula, dodao je Terzo, osigurava da će boračke naknade rasti, a ne mogu biti umanjivane ni ako odnos cijena i GDP-a bude negativan.

Najmlađi akt iz boračkog seta je Zakon o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica, utvrđen 2019. godine, a nakon njegove primjene, uočeni su određeni propusti, pa je došlo do izmjena te je ispravljena nepravda prema određenim kategorijama iz branilačke populacije, naveo je Terzo.

Po njegovim riječima, ovogodišnji budžet resornog ministarstva je 356,7 miliona KM, a od toga, 346 miliona namijenjeno za realizaciju boračkih zahtjeva i prava. U odnosu na prošlu godinu i izvršenje tadašnjeg budžeta, za 20 miliona KM je veće izdvajanje; izmjenama zakona je za 18,5 miliona uvećano izdvajanje za lične i porodične invalidnine, a 1,5 miliona KM za uvećanje naknada dobitnicima najvećih ratnih priznanja.

Prema Terzinim riječima, 271 milion KM rezervisan je za naknade šehidskim porodicama i ratnim vojnim invalidima.

Pripadnici ovih kategorija su se već posvjedočili u povećanje naknada isplaćenih početkom maja ove godine.

Početkom juna će za maj biti isplaćene naknade ratnim vojnim invalidima čije naknade su uvećane 100 posto, roditeljima šehida i poginulih branitelja, koji su živjeli samo od invalidnine te suprugama šehida i poginulih boraca, kojima je invalidnina umanjivana po sticanju radničke penzije.

Pedeset milona KM je namijenjeno za demobilisane borce, u budžetu za 2022. je ovoj kategoriji uvećan iznos za pet miliona u odnosu na 2021.

Po konstataciji da su izmjenjeni zakoni stupili na snagu, Mirza Terzo je zaključio da su time obećanja izvršena ili je izvršenje u toku.

Uime boračke populacije, učesnicima sastanka obratio se Aljo Bošnjaković, predsjednik Koordinacije boračkih saveza proisteklih iz Armije RBiH, rekavši da borci nisu nezadovoljni najnovijim izmjenama legislative, ali ni prezadovoljni.

"Sigurno bismo bili zadovoljniji da su se izmjene na ovaj način desile prije dvije godine", Bošnjakovićeve su riječi.

Nezadovoljstvo je izrazio zbog sporosti u donošenju nove legislative i zbog toga što smatra da zakoni ipak nisu skrojeni prema istinskim zaslugama onih koji su izlagali živote za odbranu domovine.

Zadovoljan je, pak, što uvođenjem tzv. "švajcarske formule", nikome ubuduće ne može pasti na pamet da pravi uštede u budžetu na račun boraca, rekao je.

Bošnjaković kaže da su zakoni povoljni i stoga što je dobar pomak napravljen kad je riječ o naknadama ratnim vojnim invalidima paraplegičarima te usklađivanjem penzija borcima ostvarenih po povoljnijim uvjetima.

Mujo Aganović, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara u FBiH, kazao je da će se ta asocijacija i dalje truditi da svaki segment prava i potreba boračke populacije dobije svoje mjesto, onako kako mu pripada.

Sastanku na kojem je prezentirana primjena izmijenjenih zakona, iz Vlade su prisustvovali i dopremijeri Vesko Drljača i Jelka Milićević, a od boraca, predstavnici brojnih udruženja i asocijacija proisteklih iz Armije RBiH i HVO-a. 

Ne propustite