Ukrajinski komandant iz Luganska: Rusi ne osvajaju gradove već ih totalno uništavaju

Svijet
Ukrajinski komandant iz Luganska: Rusi ne osvajaju gradove već ih totalno uništavaju
.

Grad Sjeverodonjeck u regionu Lugansk posljednjih dana poprište je trenutno najvećih borbi u ukrajinsko-ruskom ratu. U intervju za ukrajinsku Pravdu jedan od komandanata ukrajinske vojske u Sjeverodonjecku Petro Kuzik donosi potresne detalje brutalne ofanzive ruskih snaga.

Sjeverodonjeck je važna tačka za ruske planove. Nakon okupacije Luganska, ovaj industrijski grad sa više od 100.000 stanovnika postao je praktično novi administrativni centar regije.

Na početku Kuzjak je kazao da Ukrajinci imaju obavještajne podatke da ogromne kolone tenkova kreću u pravcu Sjeverodonjecka.

"Shvatio sam da je neprijatelj koncentrisao napore na formiranje kotla - sa strane Popasne, Belogorovke. I ovdje (u Severodonjecku - UE ) manevrira, pokušava da se probije, ali je njegova koncentracija očigledno nedovoljna za juriš na grad", rekao je.

On smatra da je ruska taktika ostala nepromjenjena u smislu da masovno obrađuju ukrajinske položaje artiljerijom, pješadijom, ponekad zajedno sa tenkovima napreduju pod okriljem artiljerije.

"Po pravilu, pješadija snosi gubitke, povlači se, zatim se ponovo uključuje artiljerija i opet - dva ili tri juriša na pješadiju. Artiljerija radi četiri sata, zatim pešadijski juriš, artiljerija tri-četiri sata, pešadijski juriš. Ova taktika je isprobana, malo im koristi, ali zahvaljujući masovnom granatiranju mogu napredovati - jer korak po korak uništavaju položaje, rovove, zgrade", istakao je Kuzik.

U nastavku je kazao da Rusi imaju prednost u artiljeriji i da zapravo nisu zauzeli značajan grad Rubizhne već su ga potpuno uništili.

"Sravnili su cijeli grad, zajedno sa civilima, zajedno sa onima koji su očigledno bili lojalni Rusiji. Nije ih briga", kazao je, te dodao da je 10. maja padalo 500 granata u satu samo na mala utvrđenja koja su držali, bombardujući na isti način cijelu liniju.

Nakon toga je usljedilo bombardovanje avionskim projektilima, te desni bok nije izdržao.

"Prije odlaska, moram reći, naši borci, očajnički su se borili, filmovi se mogu snimati. Na primjer, naša prednja pozicija Cerberusa, nazvana po malom štenetu koje su pronašli borci, ne samo da je zadržavala udare, već je i uništavala tenkove. Neprijatelj je mislio da ima mnogo specijalaca, a zapravo ih je bilo nekoliko desetina. Ranjenici su odbili da odu jer nisu htjeli da ostave svoju braću. Nasilno sam ih izveo sa položaja", rekao je Kuzik.

Istakao je da je trenutni ratu ovom dijelu rat artiljerije i aviona uz podršku tenkova te da im katastrofalno nedostaju artiljerijski sistemi.

"Potreban je barem djelomični paritet, barem djelomična podrška ozbiljnim artiljerijskim sistemima, povećanje broja tenkova. Razumijem da moram da kažem 'pobijedit ćemo, izdržat ćemo!', ali trezveno procjenjujem situaciju. Neće biti pariteta - situacija će biti izuzetno teška. Pogrešno je oslanjati se isključivo na herojstvo vojnika. Oni su ionako heroji, nadmašili su sve NATO standarde, NATO vojnici se ne mogu porediti sa našim. Ali oni moraju barem biti zaštićeni i podržani", rekao je.

Dodao je da je NLAW dobar, ali može gađati na udaljenosti od 500-600 metara, dok tenk s druge strane gađa s udaljenosti od tri kilometra.

"Slično, kada se njihovi tenkovi kreću pod zaštitom minobacača i artiljerije, oni pucaju na takav način da ne možete podići glavu.Vidio sam da su naši artiljerci iz drugog projektila pogodili tenk, i oni su to učinili prilično vješto. Ali, banalno, nemaju ni dovoljno municije za broj tenkova koje je neprijatelj koncentrisao u ovom pravcu", naglasio je Kuzik.

Na pitanje da li su podaci ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da dnevno gine 100 vojnika dnevno tačni on je kazao da je broj potcijenjen.

"S obzirom na tačku na kojoj radimo, a ona je najžešća, ova brojka je podcijenjena. Ako pogledate cijeli front, negdje ima mirnijih mjesta. Trudim se da spasim svoje ljude koliko god je to moguće, ali, prije svega, moram izvršiti zadatke. Vjerujte mi, naši gubici su, nažalost, veliki. Ali ovo je rat, a mi branimo Ukrajinu. Znali smo gdje idemo", zaključio je ukrajinski komandant.

Ne propustite