“Ako mislite da Dodik nije spreman poći u stvaranje paradržave, u zabludi ste”

Bosna i Hercegovina
“Ako mislite da Dodik nije spreman poći u stvaranje paradržave, u zabludi ste”
.

Oni koji misle da Milorad Dodik nije spreman postaviti policiju na entitetsku granicu i krenuti u stvaranje paradržave su neinformisani ili su u zabludi", rekao je za N1 potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić.

U Danu uživo Salkić je rekao da bi, da imamo jedinstvo unutar međunarodne zajednice, Dodik po osnovu bonskih ovlasti već 2010. godine bio uklonjen s političke scene.

“Dodik je na svojim startnim postavkama, samo se prilagođava određenim trenucima i ambijentu. Malo je odstupio od svoje retorike kada je bio veliki pritisak od uvođenja sankcija”, rekao je Salkić.

Govoreći o pismu koje je Dodik pisao Orbanu, ističe da ga od Dodika ništa je iznenađuje.

“Ako je naveo da je sljedbenik politike onih koji su 90-ih krenuli u formiranje države, onda je on sljedbenik onih koji su presuđeni u Hagu. Ne može nas iznenaditi ništa od Dodika pa i da krene u izvođenje policije na entitetske linije i krene u stvaranje paradržave, te bude podržan od nekih prijatelja van BiH da ovdje sruši mir i stvori rat. Ako neko ima dilemu da li je on to spreman uraditi, potpuno je neinformisan i u zabludi”, rekao je Salkić.

Ističe da bi sve bilo drugačije da su sankcije prema Dodiku trebale uslijediti puno ranije kada je bio u zamahu “ekstremne, radikalne, separatističke politike”. Dodao je kako je “žalosno što EU ne slijedi politiku SAD i Velike Britanije”.

Kaže da se EU ne bavi ni problemom Bošnjaka u RS jer se bore za svoja ljudska prava, pravo na posao, pravo na jezik itd.

Iako je potpredsjednik RS, kaže da nema kontakta ni susreta s vlastima u RS jer oni ne žele. Pokušavao je, ali nije bilo odgovora.

“Na samom početku mandata kod predsjednice RS sam predložio da riješimo pitanje bosanskog jezika. Rečeno je ‘riješili smo’. Na pitanje kako, kazali su ‘ne postoji bosanski jezik’. Ista stvar je i s Vladom RS. Pogledajte njihove obrazovne programe. Uče djecu da su Karadžić i Mladić heroji i stvaraoci RS. Gradonačelnik Banjaluke koji nije SNSD pravi spomenik vojsci koja je presuđena za genocid. Pogledajte Kravice. Zamislite da neko dođe u Aušvic i kaže ovo ćemo pretvoriti u fabriku. Radite se na eliminaciji posljedica genocida. Nakon presuda se ništa nije desilo”, rekao je Salkić.

Samtra da je potrebno jače prisustvo NATO-a u BiH jer “aktivnosti koje smo imali s proljeća ove godine na intenzivnom ugrožavanju mira su se samo primirile”.

“Proces nije završen. Pitanje je kada će se opet pokrenuti li prihvatiti poziv da se krene u neku novu fazu”, naveo je.

Govoreći o Općim izborima BiH, naveo je kakoće bošnjaci u RS imati četiri kandidata da biraju, odnosno još dva pored njega i Durakovića.

Smatra da će Bakir Izetbegović pobijediti za člana Predsjedništva BiH, da je Denis Bećirović tu “da ugrozi pobjedu Željka Komšića u odnosu na HDZ-ovog kandidata”.

“To je izlazak u susret HDZ-u”, zaključio je Salkić.

Izvor:N1

Ne propustite