Džaferović ambasadorima NATO-a: Osjećaj sigurnosti ozbiljno je narušen

Bosna i Hercegovina
Džaferović ambasadorima NATO-a: Osjećaj sigurnosti ozbiljno je narušen
.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović na sastanku sa ambasadorima Sjevernoatlantskog vijeća u Briselu, kazao je da je problem u BiH što se akteri iz entiteta Republika Srpska ne pridržavaju postojećih rješenja do kojih se došlo kroz mukotrpan dijalog i konsenzus.

Džaferović je naveo da BiH u proteklih godinu dana proživljava duboku krizu, kojom je, kako ističe, dovedeno u pitanje 27 godina mukotrpno građenog mira.

“Osjećaj sigurnosti kod ljudi u Bosni i Hercegovini ozbiljno je narušen. Stanje u mojoj zemlji dodatno je zakomplicirano posljedicama ruske agresije na Ukrajinu i poremećajem ukupne sigurnosne arhitekture koja je decenijama bila temelj evropske sigurnosti. Prizori užasa kojima ovih dana svjedočimo u Ukrajini podsjećaju nas na krvave prizore koji su dolazili iz Bosne i Hercegovine, prije zaključivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Činjenica da je Dejtonski sporazum, kao ugaoni kamen sigurnosti na Balkanu i ukupne evropske sigurnosti, doveden u pitanje zaslužuje punu pažnju ovog cijenjenog tijela”, kazao jeDžaferović.

Također Džaferović, je rekao da prijetnje secesijom, kao i pokušaj vlasti niže administrativne jedinice da preuzmu ovlasti države potrebne za očuvanje njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, otvoreni su napad na ustavni poredak, istakao je Džaferović.

“Kada govorimo o budućnosti Bosne i Hercegovine, često čujemo pozive na unutrašnji dijalog i konsenzus. Problem u Bosni i Hercegovini uopće nije izostanak dijaloga i konsenzusa. Problem je što se akteri iz entiteta Republika Srpska ne pridržavaju postojećih rješenja do kojih smo došli upravo kroz mukotrpan dijalog i konsenzus”, ističe Džaferović..

Predstavnici iz entiteta Republike Srpska, prema Džaferovićevim riječima,  u Vijeću ministara opstruiraju usvajanje i dostavljanje novog ciklusa Programa reformi, zbog čega je usporeno ispunjavanje obaveza Bosne i Hercegovine prema NATO savezu. To se sve, kako Džaferović, zaključuje radi po nalogu zvanične Moskve.

“Lično smatram da predstavnici Republike Srpske nisu samostalno odstupili od realizacije dogovorenog, već su to učinili na zahtjev Ruske Federacije, koja je otvoreno iskazala interes da zaustavi naš NATO put. Očigledno je da je blokada institucija i realizacije usvojenih odluka postala sredstvo blokade NATO puta. U svakom slučaju, ne možemo govoriti o dijalogu i konsenzusu, ako vlasti entiteta RS opstruiraju ono što je rezultat dijaloga i konsenzusa, bilo da se radi o Programu reformi, Oružanim snagama BiH ili nečemu trećem. Temeljni preduslov dijaloga i konsenzusa jeste da se poštuju utvrđena riješena”, napominje Džaferović.

Izvor:N1

Ne propustite