NIKO NIJE ZNAO!

NAJOTROVNIJA BILJKA, MNOGI JE DRŽE U KUĆI: Udisanje vazduha u blizini nje dovodi do trovanja, a evo šta se desi ako dođe u kontakt s kožom

Objavljeno:25.05.2022 - 16:07
A A A Times Arial

Iako se koristi u svrhe liječenja, ricinus je najsmrtonosnija biljka na planeti - ako se ovako upotrebi

Priroda nam je kroz svoje biljke podarila ljekove za skoro sve bolesti, ali i sto tako, na poljima i livadama vrebaju opasnosti u vidu smrtonosnih biljaka.

Zbunjeni ste jer se ricinus koristi u svrhe lečenja? Ne brinite, termička obrada ubija sve toksine! Ipak, morate da znate da je ricinus najopasnija biljka na svijetu. Sadrži vrlo toksična jednjenja, ricin i ricinin, a semenke su smrtonosne - samo 4 do 7 semenki može da dovede do smrti. Manje doze mogu da izazovu nepopravljivu štetu na srcu, jer jedinjenje ricin razara tkiva u tijelu.

Trovanja ricinusom

Otrovni su svi njeni dijelovi, ali je koncentracija otrova najveća u sjemenkama. One sadrže jedan od najopasnijih otrova uopšte, a najpotentniji biljni otrov svakako. 

Trovanja ricinusom mogu biti namjerna ili slučajna.U našoj sredini evidentirano je nekoliko slučajeva zadesnog trovanja. Namjerna trovanja su rijetka (ili se rijetko dokazuju). Ovakva trovanja ekstrahovanim otrovom ove biljke kao metod eliminacije političkih protivnika koristile su tajne službe bezbednosti nekih zemalja, a i danas on može biti oružje bioterorizma.

Udisanjem praha osušene ili spaljene biljke može doći do pojava otežanog disanja, kašlja, sviranja u grudima. Direktan kontakt sa biljkom može u osjetljivih osoba da dovede do pojave crvenila, svraba i plikova na koži.

Srbi često posade sjemenke ricinusa u saksije. Ukoliko nisu dovoljno edukovani, trebalo bi da izbjegavaju ovu biljku jer su posljedice po zdravlje opasne.