Džaferović nakon sastanka sa Stoltenbergom: Nema mirnog razlaza u BiH

Bosna i Hercegovina
Džaferović nakon sastanka sa Stoltenbergom: Nema mirnog razlaza u BiH
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović danas je razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović danas je razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Teme razgovora su bile posljedice agresije na Ukrajinu na sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini i regionu s posebnim naglaskom na snažan ruski utjecaj. Džaferović će se ubrzo obratiti na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća (NAC).

Stoltenberg i Džaferović su nakon sastanka održali zajedničku press konferenciju na kojoj je predsjedavajući Predsjedništva BiH podsjetio na važnost saradnje BiH i NATO-a.

"Postoje političke snage koje osporavaju NATO put. Zakon o odbrani i akcioni plan su nešto spram čega se svi mi trebamo odnositi. BiH je država u kojoj je NATO savez uspostavio mir, NATO je garant mira i stabilnosti u BiH", kazao je Džaferović.

U BiH postoji ruski utjecaj, rekao je Džaferović.

"Postoje otvorene prijetnje od strane Ruskog ambasadora ako BiH nastavi NATO putem", napomenuo je i zamolio na podršku BiH. Također je zamolio da se ojača NATO štab u BiH.

"Želim da naša saradnja bude snažnija, da naše OSBiH budu prilagođene standardima NATO saveza", rekao je Džaferović.

Osvrnuo se i na pitanje izborne reforme u BiH.

"Izborni zakon BIH je unutrašnje pitanje BiH i mi ćemo o tome odlučivati. Cijeli svijet zna gdje leži odgovornost zašto nisu uspjeli pregovorio oko Izbornog zakona. Kada je u pitanju posljednja izjava gospodina Dodika, i on i svi drugi bi trebali da znaju da nema nikakvog, a pogotovo mirnog razlaza u BiH.

Postoji Dejton i najbolje za sve je da se svi pridržavamo svega onoga što imamo na snazi. Nije moguće da bilo ko unilateralnom reakcijom to promijeni. Svi oni koji budu atakovali na BiH moraju da znaju da ni mnogo snažniji nisu uspjeli da razbiju BiH i da će kao i oni završiti na smetljištu historije", kazao je Džaferović.

Važno je, kako kaže, da mandat EUFOR-a bude produžen. Osvrnuo se i na NATO put Švedske i Finske te rekao da podržava NATO put ove dvije zemlje.

izvor. Radio Sarajevo

Ne propustite