'Respiratori': Ponude stizale mailom, neke količine prepravljene hemijskom olovkom

Bosna i Hercegovina
'Respiratori': Ponude stizale mailom, neke količine prepravljene hemijskom olovkom
Na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, svjedokinja Odbrane Fahrudina Solaka ispričala je kako je unosila podatke o ponudama za medicinsku opremu.

Na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, svjedokinja Odbrane Fahrudina Solaka ispričala je kako je unosila podatke o ponudama za medicinsku opremu.

Alma Bajramović, zaposlena u Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) kao referent za javne nabavke, kazala je da je u martu i aprilu 2020. dobila zaduženje da u tabelu unosi podatke o pristiglim ponudama medicinske opreme.

"Moj zadatak je bio da ih sortiram i ukucam u tabelu vrstu robe, ponuđača, rok isporuke, datum i cijenu ukoliko je bila navedena", rekla je svjedokinja, a piše Detektor.

Prema njenim riječima, ponude su uglavnom pristizale mejlom i donosila joj ih je šefica Sanita Alagić. Dodala je da je bilo stotinjak ponuda i da su se odnosile na maske, dezinfekciona sredstva, respiratore i drugo. Kazala je da su neke količine bile prepravljane hemijskom olovkom i da pretpostavlja da se radilo o podacima dobijenim nakon kontakta s ponuđačem.

Ona je navela da se ne sjeća da li su sve ponude bile protokolisane.

Bajramović je rekla da Solak nije dolazio kod njih u kancelariju i da nije čula da je bilo favorizovanja nekog od ponuđača.

Na pitanje tužiteljice Bojane Joković, svjedokinja je kazala da je bilo pet do šest ponuda za respiratore.


Solak, suspendovani direktor FUCZ-a, optužen je s federalnim premijerom Fadilom Novalićem, direktorom firme “F.H. Srebrena malina”, kao i samom firmom, te federalnom ministricom finansija Jelkom Miličević.

Odbrana Solaka u dokaze je uvrstila dio tonskog zapisa sjednice Vlade FBiH održane 16. marta, na kojoj je proglašeno stanje prirodne nesreće, a kojoj su prisustvovali i kantonalni premijeri, direktori kliničkih centara i drugih institucija.

Na sjednici su predstavljene donesene odluke i mjere, a raspravljano je o mogućnostima nabavke medicinske opreme. Tadašnji direktor Agencije za javne nabavke Đenan Salčin objasnio je zakonske mogućnosti za hitne nabavke, navodeći da postoji i opcija izuzimanja od primjene zakona kad je u pitanju sigurnost.

Sugerisano je da bi takve odluke trebalo potkrijepiti odredbama iz drugih zakona. Salčin je na sjednici rekao da je kod izuzimanja iz zakona svaki direktor odgovoran za sebe, a predstavnici kliničkih centara tražili su garancije da neće kasnije završiti na sudu odnosno da se objasni kakve će biti naknadne kontrole.

Na sjednici su iz kliničkih centara isticali kako je situacija hitna i kako imaju novac, ali da neke opreme nema na tržištu, kako cijene skaču, te da im treba neko da pomogne.

Predsjedavajuća Vijeća Džemila Begović je na kraju ročišta pozdravila učesnike u postupku, navodeći da odlazi u penziju, a da će je zamijeniti drugi sudija. Termin nastavka suđenja bit će određen naknadno.

izvor: Radio Sarajevo

Ne propustite