NJEGA SOBNOG CVIJEĆA TOKOM LJETA: Ispoštujte ova pravila i biće zdravije i ljepše nego ikada!

Praktična žena
NJEGA SOBNOG CVIJEĆA TOKOM LJETA: Ispoštujte ova pravila i biće zdravije i ljepše nego ikada!
-

4 zlatna pravila za bujnije biljke

Pažljiv njega je biljkama potrebna tokom cijele godine, a naročito tokom ljeta.

Nepravilna nega održavanja biljaka utiče na njen rast, a na kraju mogu skroz da uvenu. Ako primijetite da biljka ne raste ili da listovi opadaju ili ne djeluje životno, možda bi trebalo obratiti pažnju na sljedeće stvari:

Nedovoljno hranljivih materija

Često grešimo kada previše ili uopšte ne zalivamo biljke. Tokom ljeta, biljke vole malo više vode i kada uhvatimo "ritam" u ovom segmentu nege, potrebno je obratiti pažnju i na zemlju i đubrivo. Zbog visokih temperatura, zemlja u saksijama "upadne" i tada bi trebalo dodati humusa ili zemlje. Koristite tečno đubrivo, uvijek prema upustvu sa flašice. Ako je potrebno dodajte zemlju, zalivajte jednom nedeljno cvijeće (ne češće, jer previše vode može da mu nauid) i kad-kad poprskajte listove običnijom vodom.

Male saksije mogu da ugroze raste biljke

Koliko god bile simpatične, male saksije bi trebalo da odmah promijenite kad vidite da je cvijeće počelo da raste, buja, a to se obično događa s proljećem i ljetom. Uz adekvatnu njegu i novu, veću saksiju samo će nastaviti da se razvija.

Svjetlost i tama

Neke biljke iako su u zatvorenom prostoru vole da su na svjetlu i suncu. Tada treba biti oprezan, jer je tokom juna, jula i avgusta sunce najjače tokom godine. Sa druge strane, postoje i one koje se razvijaju u tamnijim soboma - dok anturium voli sunce, puzavica pilea ili zamija nisu ljubitelji svjetlosti. Zato, kada kupujete cvijeće ili presađujete pelcer obavezno se raspitajte gdje bi bilo najbolje staviti biljke.

(telegraf.rs)

Ne propustite