BOL OTKRIVA VISOK HOLESTEROL: Mnogi misle da su ove tegobe samo znak starosti, ali morate kod ljekara!

Porodica i zdravlje
BOL OTKRIVA VISOK HOLESTEROL: Mnogi misle da su ove tegobe samo znak starosti, ali morate kod ljekara!
-

Ako osjećate bolove u ovim dijelovima tijela, morate da provjerite nivo holesterola!

Povišen holesterol obično ne daje, sam po sebi, simptome, ali dovodi tijelo u stanje u kojem se pojave bolesti na različitim organima. Međutim, događa se da baš naslage holesterola izazovu i bolove u nekim dijelovima tijela.

Ukoliko do bola dođe, to je znak da su patološka stanja već zahvatila neke periferne arterije. Simptom na koji morate obratiti pažnju jeste bol u kukovima, butinama ili listovima, a naročito ako se on javlja dok šetate, penjete se uz stepenice ili vježbate. Znak da je upravo suženje arterija uzrok bola je i to što će on prestati čim prestanete sa konkretnom aktivnošću. Ponekad možda morate sačekati par minuta, ali stanje će vam se brzo normalizovati.

Mnogi često pomisle kako su ovakvi bolovi samo "znak starenja". Kako navodi Američko udruženje za borbu protiv holesterola, pacijenti povezuju bol u kukovima sa staračkom ukočenošću, neki misle da ih je "uhvatio išijas". Kad ih zabole noge, posumnjaju i na artritis, a zapravo treba da provjere nivo holesterola.

Simptomi koji mogu da ukazuju da je povišen su i:

značajno niža temperatura noge u donjem dijelu ili stopala, u poređenju sa drugom nogom ili drugim dijelovima tijela,
usporen rast noktiju ili dlaka na nogama
rane koje sporo zarastaju.
Najvažnija razlika u bolu izazvanog suženjem arterija zbog povišenog holesterola u poređenju sa drugim uzrocima jeste što se on javlja u mišićima a ne u zglobovima.

Izvor: Lepa&Srećna

Ne propustite