3 MANJE POZNATA SIMPTOMA KOJA UKAZUJU NA BOLESNA PLUĆA: Ovakve promjene na koži alarmiraju na bolest

Porodica i zdravlje
3 MANJE POZNATA SIMPTOMA KOJA UKAZUJU NA BOLESNA PLUĆA: Ovakve promjene na koži alarmiraju na bolest
-

Svi znamo da su kašalj, "škirpanje" i kratak dah alarmi, a ovi simptomi bolesti pluća su manje poznati.

Bol u grudima, iskašljavanje sluzi ili krvi, hronični kašalj, "zviždanje" su crvene zastavice na koje odmah moramo reagovati. Ipak, postoje i manje poznati simptomi bolesti pluća koji zahtevaju hitnu posjetu ljekaru.

Crvenkasto-ljubičaste izrasline

Sаrkoidoza predstavlja sistemsko oboljenje koje se manifestuje lokalnim zapaljenskim procesima u mnogim tkivima u tijelu. U oko 90% slučаjevа, sаrkoidoza je lokalizovana u plućima. Ljudi sa sarkoidozom mogu primetiti crvene ili "crvenkasto-ljubičaste" izbočine na koži, najčešće na zglobovima ili potkolenicama. Takođe, mogu razviti lezije ili rane na nosu, obrazima i ušima, zatamnjene delove kože ili izrasline na koži koje se nalaze u blizini ožiljaka ili tetovaža.

Izrasline koje brzo rastu

Iako rak pluća često ne pokazuje simptome sve do uznapredovalog stadijuma, ljekari tvrde da neki pojedinci mogu razviti kožne simptome kada se rak proširi.

"Neobične kvrge koje brzo rastu, posebno one koje krvare na glavi, vratu i gornjem dijelu tijela mogu ukazati na metastaze“, kaže Viktorija Kozlovskaja, doktor medicine, dermatolog i docent na Odsjeku za dermatologiju Univerziteta u Pitsburgu. Ove izbočine su najčešće tvrde, bezbolne i "crvenkaste" boje.

Veoma rijetko, ove izbočine mogu biti među prvim znacima raka pluća. "Iako se kožne manifestacije obično javljaju u terminalnoj fazi bolesti, rijetko mogu biti paralelne sa dijagnozom i mogu se takođe pojaviti kao prvi znak bolesti“, kaže studija iz 2015. objavljena u Indijskom časopisu za dermatologiju.

Svrab i osip

Dermatomiozitis je rijetka bolest koja izaziva osip na koži, otok i upalu mišića. "Kod odraslih, to može biti povezano sa rakom, uključujući rak pluća“, kaže Kozlovskaja.

Bolest pluća se takođe smatra komplikacijom dermatomiozitisa, što znači da čak i ako bolest ima drugi osnovni uzrok, ona i dalje može da utiče na pluća. Kožni simptomi ovog stanja uključuju bolan osip koji svrbi.

Lako stvaranje modrica

Ako lako dobijate modrice, može postojati niz osnovnih uzroka, uključujući problem zgrušavanja krvi ili krvnu bolest. Međutim, Američko društvo za borbu protiv raka (ACS) ističe da to može biti i simptom Kušingovog sindroma, stanja u kojem ćelije raka proizvode hormon koji se zove ACTH, koji uzrokuje da nadbubrežne žlijezde proizvode kortizol.

Razgovarajte sa svojim ljekarom ako primetite bilo kakve kožne simptome kojima ne znate uzroke.

Izvor: Lepa&Srećna

Ne propustite