Šojgu kaže da namjerno usporavaju napad. Putinov čovjek: Nacizam treba 100% izbrisati

Objavljeno:24.05.2022 - 15:44
A A A Times Arial

Foto: EPA

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da Rusija namjerno usporava svoju ofenzivu u Ukrajini kako bi omogućila civilima da se evakuiraju, dok viši sigurnosni dužnosnik tvrdi da Moskva u tromjesečnom ratu nije "opterećena rokovima".

Njihovi komentari signalizirali su da Rusija ne vidi da će brzo doći kraj ratovanju dok nastoji otkloniti bilo kakav dojam da je iscrpljena, a da je skupa "specijalna vojna operacija" u zastoju, ocjenjuje agencija Reuters. Ukrajina i njezini zapadni saveznici kažu da je Rusija izgubila zamah nakon što je naišla na snažan ukrajinski otpor te da je pretrpjela velike gubitke u ljudstvu i opremi.

"Proglašava se prekid vatre i stvaraju humanitarni koridori kako bi ljudi izišli iz okruženih područja", rekao je Šojgu u televizijskom intervjuu na 90. dan rata.

"Naravno, ovo usporava korak ofenzive, no radimo to namjerno kako bismo izbjegli žrtve među civilnom populacijom", rekao je ministrima obrane Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO), vojnom savezu Rusije i pet bivših sovjetskih republika.Kažu da će se ostvariti svi Putinovi ciljevi

U odvojenim komentarima Nikolaj Patrušev, tajnik Vijeća sigurnosti predsjednika Vladimira Putina, rekao je da će se ispuniti svi ciljevi predsjednika u Ukrajini jer je istina na ruskoj strani.

"Nismo opterećeni rokovima", rekao je u intervjuu u kojem je ponovio stav Rusije o denacifikaciji Ukrajine, nešto što Kijev i zapad niječu kao lažni izgovor za rat. "Nacizam mora biti 100 posto izbrisan ili će ponovno podići svoju glavu u Europi za nekoliko godina, na još ružniji način", rekao je Patrušev.

Unatoč Šojguovim komentarima o poštedi civila, Ujedinjeni narodi zabilježili su 3930 civilnih žrtava tijekom sukoba. Rusija ponavlja da ne cilja civilna područja i optužuje Ukrajinu, bez dokaza, da koristi ljude kao "ljudske štitove".