Nakon požara u Bihaću uništena kompletna proizvodnja u Austrothermu

Objavljeno:24.05.2022 - 14:25
A A A Times Arial

Foto: N1

Požar u bihaćkoj fabrici stiropora i termoizolacionih materijala Austrotherm stavljen je pod kontrolu, a već izvijesno vrijeme iz kruga fabrike nema crnog dima karakterističnog za sagorijevanje stiropora i plastike.

U izjavi koju je dao za N1, direktor ove fabrike Drago Rimac kaže kako su radnici vatrenu stihiju primjetili oko sedam časova i da su odmah kontaktirali vatrogasce.

“Šteta je ogromna, cijela tvornica je izgorjela. Jedino se uspio sačuvati dio upravne zgrade i prostor u kojem su mazutni tenkovi, na svu sreću”, istakao je Rimac tvrdeći kako uzrok požara još nije poznat.

Firma Austrotherm u Bosni i Hercegovini posluje od 2007. godine, a pogon koji je izgorio u funkciji je od 2008. Radi se o austrijskom gigantu u ovoj oblasti koji je u proizvodnju u Bihaću investirao 10 miliona maraka, a koji je lokaciju u Bihaću birao zbog blizine sa granicom Hrvatske i Slovenijom, dva tržišta koja su u potpunosti pokrivali.

Kako nam je Rimac istakao, Austrotherm ima razumijevanje od poslovnih partnera, a i vlasnici su o havariji informisani pa bi sutra trebali da izađu na teren.

“Zaista to bi bilo nezahvalno da sad baratam nekakvim brojevima. Ogromna je šteta jer sama postrojenja koja su korišćena za proizvodnju EPS-a. Onda imate jako veliku količinu gotovih proizvoda i imali smo veliku količinu sirovina. Sve je to potpuno izgorjelo, šteta je ogromna. Ali ta će se procjena dodatno napraviti pa će se saznati, ljudi koji su ovlašćeni će izračunati kolika je šteta nastala”, rekao je Rimac.