DA VAM CVIJEĆE BUDE SVJEŽE DANIMA: Ako stavite ovu tabletu u vodu, buket će mirisati kao da ste ga tek ubrali!

Praktična žena
DA VAM CVIJEĆE BUDE SVJEŽE DANIMA: Ako stavite ovu tabletu u vodu, buket će mirisati kao da ste ga tek ubrali!
Buket cvijeća je jedan od najljepših poklona.

Buket cvijeća je jedan od najljepših poklona.

Pogodan je za svaku priliku. To je znak ljubavi, naklonosti ili poštovanja prema drugoj osobi. Ugodan je za oči i predivan je ukras doma. Nažalost, rezano cvijeće ima jedan nedostatak - prilično je krhko i kratkog vjeka, ali znamo način da produžimo njihovu svežinu. Dovoljno je staviti popularan proizvod u vazu .Svi znamo da je sa rezanim cvijećem potrebno posebno rukovanje. Trebalo bi im redovno mijenjati vodu, najbolje svakodnevno.

Dobro je ostaviti vodu da odstoji nekoliko sati prije nego što ubacimo cvijeće. Buket takođe ne treba izlagati direktnoj sunčevoj svjetlosti niti držati na visokoj temperaturi. Takođe je dobro s vremena na vrijeme podrezati stabljike dijagonalno, pod uglom od oko 45 stepeni. Zahvaljujući ovoj jednostavnoj proceduri, cvijeće može da uzima više vode. Ali to nije sve.

Pored očiglednog, postoje i drugi neobični, ali podjednako efikasni načini da se rezano cvijeće duže održi svježim. Jedna od njih je stara metoda koju su koristile naše bake. To je popularan lijek koji većina ljudi sigurno ima u svom kompletu prve pomoći. Trik je da dodate tabletu aspirina u vodu u vazi. Možete ga prethodno zgnječiti da bi se lakše rastvorio. Zanimljiv način bakine brige za rezano cvijeće je dodavanje ... šećera ili meda u vazu. Djelovaće kao prirodni regenerator. Neki takođe preporučuju da dodate kašičicu votke ili da u nju potopite stabljike na pola minuta. Ovo je da bi se održala lijepa, intenzivna boja.

Ako želite da vaš buket izgleda lijepše što je duže moguće, zapamtite nekoliko važnih pitanja. Važan je i izbor vaze. Cvijeće treba da ima prostora u njemu. Čvrsto stisnute i nabijene, sigurno se neće osjećati dobro niti izgledati lijepo. Visina vode je takođe veoma važna. Ako je preniska, postoji rizik da će se, pod uticajem sopstvene težine, nežne stabljike vremenom saviti ili slomiti. 

Ne propustite