ISHRANA PO KRVNIM GRUPAMA! DOKTOR OTKRIVA: Evo koje namirnice treba da izbjegavate u širokom luku!

Porodica i zdravlje
ISHRANA PO KRVNIM GRUPAMA! DOKTOR OTKRIVA: Evo koje namirnice treba da izbjegavate u širokom luku!
Mnogi zdravstveni problemi potiču upravo odatle što se ne hranimo zdravo, a neke namirnice iako su zdrave ne odgovaraju ljudima sa određenom krvnom grupom.

Mnogi zdravstveni problemi potiču upravo odatle što se ne hranimo zdravo, a neke namirnice iako su zdrave ne odgovaraju ljudima sa određenom krvnom grupom.

Mnogi zdravstveni problemi potiču upravo odatle što se ne hranimo zdravo, a evo kako biste trebali da se hranite da biste bili zdravi i puni energije, što je takođe veoma bitno, ali prema svojoj krvnoj grupi.Dr Piter Diadamo objavio je knjigu na tu temu - da li krvne grupe imaju veze s ishranom, te je svojevremeno izazvao oštre polemike kritičara da nema naučnog uporišta.

Međutim, dr Piter Diadamo objašnjava da je krvna grupa genetska elektrana sa veoma važnim uticajem na imunitet, metabolizam i probavne procese te da različitim krvnim grupama odgovara i različita hrana.

Dok na jednoj strani imamo pozitivne primere da je ovaj način ishrane dobar određenim krvnim grupama, postoje naučne studije koje su potvrdile da zapravo krvne grupe nemaju naročite veze sa ishranom. Mišljenja su podeljena, pa i među nutricionistima.

A

Za krvnu grupu A blagotvorna je biljna ishrana, tvrdi dr Diadamo. Ova krvna grupa ima biološke predispozicije za srčana oboljenja, rak i dijabetes.

Krvna grupa A treba da izbjegava meso.Njegov savjet je da se ove osobe potpuno klone mesnih prerađevina kao što su šunka, kobasice i naresci. Preporučuju se riba i morski plodovi, tri ili četiri puta nedeljno.

Preporuka

Od mesa od izuzetne koristi je losos, pastrmka, sardina, skuša, šaran. Dobro je koristiti maslinovo ulje, bundevino sjeme, kikiriki, laneno sjeme, orah, puter od kikirikija. Od mahunarki preporučuje se boranija, soja. Heljda, laneni hljeb, ovas su takođe poželjni na jelovniku.

Od povrća, bijeli luk, blitva, celer, đumbir, zelena salata, šampinjoni, peršun, spanać, šargarepa. Voće - ananas, borovnica, brusnica, kajsija, kupina, limun, smokva, šljiva, trešnja.
Kao piće preporučuje se crno vino, čaj od šipka, kafa, sok od kajsije, kupine...

Ne štete

Od neutralnih namirnica, tu su ćuretina, kokošje meso, piletina, fileti bijele ribe, skuša, tuna... Zatim jaja, feta sir, jogurt, kefir, kisela pavlaka, kozje mlijeko, kozji sir. Neutralan je i bijeli pasulj, kao i grašak, zelena boranija.

Izbjegavati

Poželjno je izbjegavati govedinu, jagnjetinu, ovčetinu, šunku, teletinu, svinjetinu, slaninu, lignje, školjke. Kao i kravlje mlijeko, krem sir, puter, sladoled.

Margarin, palmino ulje, svinjsku mast, takođe. Kupus, masline, paprika, paradajz, slatki krompir, turšija takođe nisu na listi poželjnih namirnica, kao ni banana, dinja, narandža, mandarina, kokos.Treba izbjegavati gazirane vode, pivo, sok od paradajza, narandže i žestoka pića.

Nulta

Nultoj krvnoj grupi prijaju životinjski proteini, kaže dr Piter. Osobama sa nultom krvnom grupom ne prijaju mliječni proizvodi i žitarice koliko prijaju ostalim krvnim grupama. Što je stresniji posao kojim se bavite, to je veća količina proteina koju treba unjeti.

Nulta krvna grupa može efikasno da vari i metaboliše meso jer ima visok nivo želudačne kiseline i obilje enzima za razgradnju masti, međutim nulta krvna grupa mora pažljivo da izbalanisra proteine iz mesa s odgovarajućim povrćem i voćem kako bi sebi obezbjedila potrebna vlakna i antioksidanse, navodi ljekar.

Preporuka

Što se jelovnika tiče, preporučuje se govedina, jagnjetina, ovčetina, teletina, skuša, pastrmka. Maslinovo ulje. Bundevino sjeme, laneno sjeme, orah. Od povrća brokoli, bundeva, crveni luk, đumbir, peršun, spanać, zelena salata. Od voća, preporučuje se banana, borovnica, smokva, suha šljiva, trešnja. Dobro je konzumirati zeleni čaj.

Ne šteti

Od neutralnih namirnica, na spisku su ćuretina, piletina, sardina, tuna. Feta sir, jaje, mladi sir, kozji sir, kao i badem, lješnik, susam. Od povrća celer, cvekla, paradajz, mladi luk, patlidžan, pečurke, rotkvice, šargarepa. Neutralno je i voće, ananas, breskva, brusnica, dunja, nektarina, lubenica...

Izbjegavati

Od mesa treba izbjegavati šunku, svinjetinu i slaninu, lignje, školjke. Od mliječnih proizvoda jogurt, kefir, kravlje mlijeko, puter, krem sir... Od žitarica bijelo pšenično brašno, integralno pšenično brašno, ječam, musli. Ne preporučuju se krompir, praziluk, avokado, kivi i narandža, kao ni bijelo vino i crni čaj.

AB

Krvna grupa AB je retka i biološki kompleksna, navodi u svojoj publikaciji dr Piter. Ne uklapa se lako ni u jednu kategoriju, zbog višestrukih antigena krvna grupa je nekada nalik na A, nekada na B, a ponekad je spoj obe. Što se se tiče konzumiranja mesa i živine, krvna grupa AB pozajmljuje odlike i od krvne grupe A i od krvne grupe B.

Preporuka

Izuzetno je korisno jesti ćuretinu, losos, sardinu, tunu, kao i belance, kefir, kiselu pavlaku, sir, jogurt. Od ulja, preporuka je maslinovo ulje. Kikiriki, orah, kesten, puter od kikirikija, sočivo, soja, šareni pasulj, bijeli pirinač, galete, ovsena kaša, ovsene mekinje, raž, sojino brašno, integralni pirinač, sve su to namirnice koje se preporučuju.Od povrća tu je bijeli luk, brokoli, celer, cvekla, karfiol, peršun, slatki krompir. Na listi poželjnog voća tu je ananas, brusnica, grožđe, grejpfrut, limun, lubenica, smokva, šljiva, trešnja... Čaj od kamilice, šipka, limunada, sok od ananasa, grožđa, lubenice, sok od trešnje, zeleni čaj takođe su poželjni.

Ne šteti

Od neutralnih namirnica preporuka ide za govedinu, jagnjetinu, ovčetinu, zečetinu, kravlje mlijeko, krem sir, sir, žumanace...

Izbjegavajte

Savet je da treba izbjegavati govedinu, kokošje meso, piletinu, oslić, škampe, školjke, kao i puter, šerbet, sladoled, parmezan. Margarin, palmino ulje, suncokretovo ulje, svinjska mast se ne nalaze na spisku poželjnih namirnica, kao ni lješnik, mak, suncokretovo seme, susamovo seme. Od voća nepoželjni su avokado i banane, a od napitaka sok od narandže i žestoka pića.

B

Ljudi sa krvnom grupom B, prema rečima dr Pitera, obično su u stanju da se odupru većini najtežih oboljenja čestih u moderno doba, kao što su srčana oboljenja i rak. Ishrana za krvnu grupu B izbalansirana je i zdrava, obuhvata širok dijapazon namirnica.

Preporuka

Od namirnica izuzetno je od koristi jagnjetina, ovčetina, zečetina, crveni losos, kavijar, oslić, sardina, skuša, tuna. Feta sir, jogurt, kefir, kozje mlijeko i sir, kravlje mlijeko, mladi sir, a od ulja treba konzumirati maslinovo. Od mahunarki preporučuje se obični pasulj, a od žitarica ovsena kaša, mekinje...Brokoli, cvekla, đumbir, karfiol, kupus, paprike, peršun, slatki krompir, šargarepa, takođe su na listi poželjnih namirnica, kao i ananas, banana, brusnica, grožđe, lubenica, šljiva... Čaj od peršuna, šipka, žalfije, sok od ananasa, grožđa, zeleni čaj, takođe se preporučuju.

Ne šteti

Od neutralnog mesa tu su ćuretina, govedina, teletina, bijela riba, lignje, som, šaran. Zatim sljede jaja, krem sir, puter, pasulj, grašak, boranija. Od žitarica može se koristiti pirinač, bijelo brašno, ječam, sojino brašno.

Od povrća, bijeli i crni luk, blitva, celer, kiseli kupus, krastavac, tikvice. Borovnica, breskva, dinja, dunja, narandža, nektarine, suvo grožđe, suha šljiva se takođe mogu konzumirati.

Izbjegavati

Ono što treba izbjegavati je piletina, šunka, svinjetina, slanina. Od mliječnih proizvoda sladoled. Margarin, palmino ulje i svinjska mast se ne preporučuju, kao ni bundevino seme, kikiriki, lešnik, puter od kikirikija... Glutensko brašno, heljdu, kukuruznu kašu, pšenični griz, raženo brašno takođe nije poželjno konzumirati.

Čaj od lipe, gazirana voda, gazirani sokovi, sojino mleko, sok od paradajza, žestoka pića, prema preporuci dr Pitera, treba izbjegavati.

Dr Diadamo tvrdi da je krvna grupa genetska elektrana s uticajem na imunitet i probavne procese i da različitim krvnim grupama odgovara i različita hrana.

novi.ba/stil.rs

Ne propustite