Turković: BiH je sve manje objekat politike, a sve više učesnik rješavanja međunarodnih kriza

Bosna i Hercegovina
Turković: BiH je sve manje objekat politike, a sve više učesnik rješavanja međunarodnih kriza
.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković obratila se večeras na svečanosti obilježavanja 30 godina prijema Bosne i Hercegovine u punopravno članstvo u Ujedinjenim narodima.

"Bosna i Hercegovina je postala članica Ujedinjenih naroda, nakon usvajanja Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 757 22. maja 1992. godine. Iz ličnog iskustva mogu potvrditi da je ovaj dan unio optimizam i podigao naša očekivanja", navela je ministrica na svečanosti koja je, u prisustvu brojnih zvaničnika, uključujući Christiana Schmidta, visokog predstavnika, Johana Sattlera, šefa Delegacije EU i ambasadorice Ingrid Macdonald, rezidentne predstavnice UN u BiH, održana u Zemaljskom muzeju.

Ministrica Turković je istakla kako Bosna i Hercegovina sve više prelazi iz objekta međunarodne politike u aktivnog učesnika u rješavanju međunarodnih izazova.

"Bosna i Hercegovina je bila i nastavit će biti aktivni učesnik u aktivnostima Ujedinjenih naroda, njihovih tijela i agencija. Što se tiče naše vanjske politike, s ponosom mogu reći da je Bosna i Hercegovina zacrtala svoj vanjskopolitički kurs – neumorno ćemo raditi na ispunjavanju usvojenih zakona i strateški zacrtanih ciljeva", rekla je Turković.

Osim toga, izrazila je zahvalnost članovima diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini te naglasila napore koje su uložile naše diplomate da postignu međunarodno priznanje i prijem u članstvo Ujedinjenih naroda te na borbu i napore koji su uloženi da osiguraju opstanak naše države.

"Zahvaljujem svima koji ne štede napore da Bosna i Hercegovina bude funkcionalna država", poručila je.

Ne propustite