JEDNA KAP JODA MOŽE DA SPASI BAŠTU: Od truljenja, gljivičnih infekcija i pepelnice! Evo kako se koristi

Kiosk
JEDNA KAP JODA MOŽE DA SPASI BAŠTU: Od truljenja, gljivičnih infekcija i pepelnice! Evo kako se koristi
Jod je antiseptik širokog spektra koji razoručava široko polje bakterija, gljivica i drugih "napasnika" uzročnika infektivnih i upalnih procesa kod ljudi. Međutim, da li ste znali da jod možete da koristite da biste spasli i baštu od razbih bolesti biljaka?

Jod je antiseptik širokog spektra koji razoručava široko polje bakterija, gljivica i drugih "napasnika" uzročnika infektivnih i upalnih procesa kod ljudi. Međutim, da li ste znali da jod možete da koristite da biste spasli i baštu od razbih bolesti biljaka?

Pametni baštovani već dugo primenjuju jod da bi uspješno izliječili gljivične bolesti biljaka. 

PLAMENJAČA

Da biste spriječili plamenjaču na paradajzu potrebno je da napravite sljedeći rastvor: 

9 litara vode pomiješajte sa 1 litar surutke i dodajte toj tečnosti još 2 ml apotekarskog jod (5% koncentracije). Nakon 12 do 14 dana od presađivanja biljke u zemljište, prskajte je ovim rastvorom i nastavite redovno prskanje svakih 10 do 12 dana.

Ako primijetite prve lezije na biljkama, odmah ih izvadite iz grmlja paradajza, a ostatak isprskajte ovom otopinom joda i ponavljajte prskanje svakih 5 dana. Podmukla plamenjača bi trebala da se povuče.

PEPELNICA

Rastvor na bazi jod odlično suzbija pepelnice, koja zna da izjeda biljku sporije, ali zato ne i bezopasnije. Od pepelnice najčešće obolijevaju krastavci, tikvice i bundeve.

Ako primijetite prve znake ove bolesti počnite da tretirate usjeve sa rastvorom (9 litara vode, 1 l surutke, 1 ml joda), ponavljajući postupak svakih 5 do 7 dana. Ako budete uporni možete se potpuno osloboditi ove bolesti.

Iskusni baštovani će vam reći, da biljke tretirane rastovorom joda duže rađaju.  Čak i ako nema zankova pepelnice, prskajte krastavce ovim rastvorom svakih 10 do 12 dana.

Ako je od pepelnice "stradalo" neko drugo povrće ili sadnice, ukrasno drveće i td. tretirajte ga rastvorom joda i to 5 ml joda rastvorite u kanti vode.

Trulež krastavca

Napravite rastvor od 10 litara vode i 1 ml ljekarskog joda, pa sa njim tretirajte korijen krastavca i spriječite trulenje koje je neizbežno tokom vrućeg i kišnog perioda. Svaki grm krastavca polijte sa litar ovog rastvora.

Istim  rastvorom možete da tretirate i tikvice, s tim što možete na 10 l vode da dodate čak 5 ml joda.

Kupus

Kupus voli jod. Da bi kupus bio zdrav zalivajte ga sa rastvorom od 10 l vode u koju ste dodali 2 ml joda. Svaku biljku zalijte sa 1 litrom ovog rastvora. Videćete kako "glava" kupusa raste kao "iz vode".

Jagode

Sačuvajte jagode od sive truleži tako što ćete 5 do 7 dana prije cvjetanja jagode i zemljište oko njih obilno zaliti rastvorom od 10 l vode i 1 ml joda. Ugrabite prije cvjetanja da jagode čak dva puta zalijete ovim rastvorom i videćete da ih ni jedna bolest neće snaći.

Jabuke

Od truleži možete zaštiti i jabuke ako ih isprskate sa rastovorom od joda (10 l vode i 10 ml joda). Prska se list i plod i to 10 dana prije berbe.

Grožđe 

Zaštitite grožđe od trulenja tako što ćete napraviti rastvor od 10 litara vode i 8ml joda te sa njim obilno isprskati listove i plod. 10 dana pred branje nemojte da koristite ovaj rastvor.

Da biste dezinfikovali bilo koje sjeme, potrebna vam je samo jedna kap farmaceutskog joda razblažena u 1 l destilovane vode. U taj rastvor natopite gazu ili pamučnu krpu pa je dobro iscijedite, te u nju umotajte sjeme i ostavite ga da odstoji 6 do 8 sati. Poslije toga sjeme osušite na sobnoj temperaturi i posijte.

(Stil.kurir.rs)

Ne propustite