PREVRĆETE SE ZNOJAVI U KREVETU, NIJE VAM DOBRO, A NE ZNATE ŠTA JE: Postoji 7 razloga za ovu pojavu, SIMPTOMI OPASNE BOLESTI

Porodica i zdravlje
PREVRĆETE SE ZNOJAVI U KREVETU, NIJE VAM DOBRO, A NE ZNATE ŠTA JE: Postoji 7 razloga za ovu pojavu, SIMPTOMI OPASNE BOLESTI
.

Sredina je maja, a temperatura je drastično viša nego što je to uobičajeno za ovo doba godine. Ujutru se budite znojavi iako niste spavali pokriveni, ne pomože vam otvoren prozor, ventilator, kao ni čaša hladne vode pored kreveta.

Stručnjaci otkrivaju da i pored visokih temperatura, koje utiču na to da se budite mokri, postoje i drugi simptomi na koje treba da obratite pažnju jer vam govore da se nešto dešava sa vašim organizmom.

Početak menopauze

Stručnjaci  iz Nacionalnog Zdravstvenog Servisa Velike Britanije objašnjavaju da ukoliko se budite znojavi, vrlo je moguće da ste ušli u menopauzu. Oko pedesete godine hormoni se mIJenjaju kod žena, tačnije dolazi do opadanja nivoa estrogena u organizmu što stvara različite psihičke i fizičke simptome.

Ukoliko ste zagazili u godine kada više nemate menstrualni ciklus, osJećate česte promene raspoloženja, tJelesna temperatura vam varira i budite se u znoju, nemojte da paničite, već se za pomoć obratite lJekaru koji će da vam prepiše odgovarajuću terapiju.

Neadekvatni lIJekovi

Opšte je poznato da svaki lijek ima svoje nuspojave i da na svakoga različito djeluje. Antidepresivi, steroidi i lijekovi protiv bolova su najčeći uzročnici podizanja temperature tijela i preznajavanja.

Ukoliko osjetite da se previše znojite nakon uzimanja nekih od ovih lekova, obratite se izabranom ljekaru kako bi vam promenio terapiju i lijek zamijenio nekim drugim.

Nizak nivo šećera u krvi

Nizak nivo šećera, poznatiji kao hipoglikemija javlja se kada glukoza u krvi padne ispod granice dozvoljenog. Upravo zato dijabetičari i osobe koji zbog drugih zdravstvenih tegoba uzimaju insulin, najviše pate od preznojavanja.

Usled pada šećera u krvi, aktivira se adrenalin, pa njihov organizam ''radi'' mnogo brže nego kod većine ljudi. Znojne žlezde tada se više stimulišu, a telo počinje da se znoji kako bi se na taj način ohladilo.

Pojava infekcija

Znojenje u toku noći može da bude i znak je vaš imuni sistem oslabljen i da pati od određene infekcije. To može da bude bakterijska, virusna ili parazitska infekcija. Određeni broj pacijenata koji je preležao korona virus prijavio je kao jedan od simptoma preznojavanje, kažu stručnjaci.

Previše alkohola

Još jedan od razloga zašto se ujutru budite znojavi, može da bude i konzumiranje alkoholnih napitaka pred spavanje. Piće opušta disajne puteve i otežava disanje, što automatski dovodi to toga da organizam mora dodatno da se bori kako bi obezbedio dovoljnu količinu kiseonika. Usled toga se povećava telesna temperatura i dolazi do znojenja.

Moguća pojava raka

Znojenje u toku noću može da predstavlja jedno od veoma ranih upozorenja kancera krvi, poznatiji kao limfom, mada je to vrlo retka pojava objašnjavaju stručnjaci.

Anksioznost

Ljudi koji pate od anksioznog poremećaja skloni su preznojavanju, stoga su im ruke često znojave i hladne.

(MONDO)

Ne propustite