Izetbegović: Neodlučnost međunarodne zajednice ohrabrila je blokade i krizu u BiH

Bosna i Hercegovina
Izetbegović: Neodlučnost međunarodne zajednice ohrabrila je blokade i krizu u BiH
.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović tokom današnje posjete Kalesiji komentirao je i društveno-političku situaciju u Bosni i Hercegovini. Kako je kazao, kriza i blokade u našoj zemlji, između ostalog su prouzrokovane neodlučnošću međunarodne zajednice.

Tokom današnje posjete Kalesiji lider SDA Bakir Izetbegović na pitanja novinara portala Klix.ba neizostavno je komentirao i aktuelnu društveno-političku situaciji u našoj zemlji, kao i političke blokade koje su trenutno prisutne.

Kako je kazao, dugo je trajalo usložnjavanje situacije da bi imao jednostavan odgovor u kontekstu jednog poteza za izlazak iz političke krize u kojoj se BiH nalazi.

"Rješenje je u osvješćivanju političara diljem BiH jer ako ovako nastave proizvest će zemlju staraca, a jednoga dana ni njima neće imati ko zaraditi penziju. Ovo je jedan grijeh koji se radi mladima u BiH i vrijeme je da se političari dozovu. U međuvremenu nam treba pomoći međunarodna zajednica sankcionirajući one koji prave probleme. Oni moraju 'bajpasovati' neke stvari koje mi nismo u stanju iznijeti u skladu sa ustavom i zakonima", kazao je Izetbegović.

On je istaknuo da je pravo građana i birača da sebi izaberu novu vlast u 2022. godini, naglasivši da političari nemaju pravo to zaustaviti.

"Sada nema druge, nego da to 'bajpasuje' visoki predstavnik u BiH. To je njegova obaveza u skladu s članovima Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji reguliraju njegovu obavezu. Ako to neće da urade domaći akteri, treba uraditi on", potcrtao je lider SDA.

Inače, današnju odluku Doma naroda Bosne i Hercegovine da ne podrži zaključak o finansiranju izbora komentirao je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić. On je, između ostalog kazao kako neki predstavnici međunarodne zajednice rade zajedno sa HDZ-om na blokiranju izbora.

Novinri su tražuli od Izetbegovića je zatražio komentar na ovakvu izjavu Komšića. On je u odgovoru kazao da Komšićevu izjavu nije čuo, odnosno pročitao, ali da odavno nema dovoljno odlučnosti međunarodne zajednice koja djeluje u Bosni i Hercegovini.

"Bilo je momenata kada su svojom neodlučnošću ohrabrili ove snage koje su proizvele ove blokade i krize. To je sasvim sigurno. Zemlja koja je prošla kroz genocid dočekala je da se u njoj odlikuju Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i tako dalje, a da Vijeće za implementaciju mira (PIC) i visoki predstavnik to gledaju nijemo. To se nije smjelo desiti i to je definitivno ohrabrilo destruktivne snage za djelovanje", zaključio je Izetbegović.

Inače, Izetbegović je danas proglašen počasnim građaninom Kalesije. Njemu je na Dan Općine Kalesija plaketu uručio načelnik Sead Džafić, a prethodno je odluku o dodjeljivanju priznanja u aprilu ove godine donijelo Općinsko vijeće.

Izvor:Klix

Ne propustite