Džaferović o Dodikovom zahtjevu za ostavku: Ko gubi ima pravo da se ljuti

Bosna i Hercegovina
Džaferović o Dodikovom zahtjevu za ostavku: Ko gubi ima pravo da se ljuti
.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović komentarisao je poziv Milorada Dodika da podnese ostavku zbog Džaferovićevog govora u New Yorku koji smatra nezakonitim. Član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda odgovorio mu je na to "da nije njegov posao napraviti Dodika zadovoljnim".

"Radi se o neozbiljnoj izjavi, koja ne zaslužuje naročit komentar. Ne mislim se uključivati u tu raspravu. Ko gubi ima pravo da se ljuti, a da li će proći ta inicijativa zaključite sami", rekao je to Džaferović.

On je, u kontekstu izjave Dodika da obraćanje predsjedavajućeg Džaferovića nije bilo po Ustavu, rekao za Radio Slobodna Evropa da je Dodik i prethodnih godina pokušao poslati jednostran stav u SAD.

"Što se tiče same sjednice Vijeća sigurnosti, objavljeni su dokumenti koji potvrđuju da je gospodin Dodik jednostrano, bez saglasnosti Predsjedništva, poslao predsjedavajućeg Vijeća ministara da ode u Vijeće sigurnosti. To je isto uradio 2007. godine, kada je poslao Nikolu Špirića, koji je, protiv volje Predsjedištva, potkopavao poziciju visokog predstavnika. Plan je bio da isto to urade i ovaj put gospodinu Schmidtu. Na kraju, ne samo da smo spriječili da se taj pakleni plan ponovi, već smo predstavili objektivno stanje stvari i potaknuli međunarodnu zajednicu na čelu sa SAD da osudi aktivnosti vlasti RS kao secesionističke i protivne Dejtonu, i uputi jasna upozorenja", rekao je Džaferović.

Na kraju, govoreći o ovoj temi, kaže da je njegov govor pokvario Dodikove planove, ali da njegov posao nije zadovoljiti Dodika.

"Mislim da je gospodin Dodik nezadovoljan zbog tih poruka, ali moj posao nije da on bude zadovoljan, već da zaštitim interese države i Ustav, i za to mi ne treba njegovo odobrenje. To je moja ustavna obaveza", riječi su Džaferovića.

Izvor:Klix

Ne propustite