DR KON O MAJMUNSKIM BOGINJAMA: Evo šta je poručio, pojasnio i kako se prenosi

Kiosk
DR KON O MAJMUNSKIM BOGINJAMA: Evo šta je poručio,  pojasnio i kako se prenosi
Majmunske boginje  su za sada registrovane u nekoliko zemalja - SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji, Portugalu, Švedskoj Italiji i Španiji.

Majmunske boginje  su za sada registrovane u nekoliko zemalja - SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji, Portugalu, Švedskoj Italiji i Španiji.

Iako je infekcija najčešće blaga, ipak postoji rizik od komplikacija i teže kliničke slike, zbog čega je SZO sazvala hitan sastanak. Majmunske boginje se prenose kontaktom sa inficiranim divljim životinjama, a prvi put su otkrivene 1958. godine kod majmuna, na osnovu čega su i dobile ime. Vodeći srpski epidemiolog i član medicinskog Kriznog štaba za suzbijanje pandemije korona virusa, epidemiolog dr Predrag Kon rekao je:

On je za TV Prva naveo da su majmunske boginje inače bolest koja se prenosila kod profesionalaca koji su imali kontakt sa divljim životinjama, kao i da je zastupljena kod putnika u međunarodnom saobraćaju.

"Sada se to pojavljuje odjednom, a da niko nije putovao, posebno u zemljama poput Velike Britanije, tamo je jedan slučaj bio uvozni, sve ostalo je stečeno kontaktom. Ono što je činjenica, jeste da se uvijek utvrđivao taj kontakt, on mora biti blizak, ne mora se.sualno, može i kapljično, prema tome će se to dalje pratiti", rekao je Kon za TV Prva.

Kad je riječ o liječenju ove infekcije, pretpostavlja se da su vakcine za velike boginje djelotvorne, ali to još uvijek nije potvrđeno, jer su istraživanja na ovu temu posljednji put rađena 80-ih godina.

"Imunitet od vakcina za velike boginje sa godinama blijedi, ali je sve to ista familija, tu pripada i variola vera i majmunske boginje. Oni su vrlo srodni sa velikim boginjama, samo ovdje imate centralno afrički i zapadno afrički, samo je ovdje dominantna ova blaža loza. Istina je da su istraživanja rađena tada, taj imunitet je prilično trajan, ali treba shvatiti da je prošlo pola vijeka od tad, tako da ne možemo potpuno da računamo na tu zaštitu, ja mislim da je dobro upozoriti stanovništvo na ovo", istakao je Kon.

Ne propustite