5 GREŠAKA KOJE SVI PRAVE KADA SAMI SUŠE KOSU, A DA NE ZNAJU: Frizeri otkrili zašto vam kosa nije sjajna i meka kao iz salona

Praktična žena
5 GREŠAKA KOJE SVI PRAVE KADA SAMI SUŠE KOSU, A DA NE ZNAJU: Frizeri otkrili zašto vam kosa nije sjajna i meka kao iz salona
.

Razlika kada izađete iz salona i kada frizuru sami stilizujete je najčešće ogromna. Kad se profesionalac bavi vama, kosa je uvek sjajna i glatka, lokne su savršene, a kad vi uzmete četku u ruke (čak i ako ste vešti), rezultat nikada nije tako dobar. Mnogi misle da je fora u profesionalnom fenu koji je mnogo jači nego "običan", ali nije to jedino što pravi ovoliku razliku.

Frizeri su otkrili gde većina nas greši kada suši kosu i zbog čega na kraju bude suva i lomljiva, a ne meka i sjajna, kao kada izađete iz salona.

Sušenje mokre kose

Kosa treba da bude 70-75 odsto suva u trenutku kada uključite fen. Činjenica je da što je duže izložena vrelom vazduhu, to joj nanosimo više štete. Pustite je da se sama prposuši, pa onda pristupite feniranju.

Dugo držite peškir na glavi

Mokru kosu ne treba dugo držati u peškiru, a evo i zašto. Pod peškirom se kosa potpari, a žlezde aktivnije luče mast. Mokra kosa je mnogo lomljivija od suve i tako dodatno rizikujete da iskidate vlasi. Profesionalci savetuju da umesto peškira koristite pamučnu tkaninu.

Ne koristite nastavak za fen

Standardni dodatak za fen koji se sa jedne sužava, mnogi skidaju da bi povećali protok vazduha i brže osušili kosu. Međutim, upotrebom oovog dodatka usmerićete vazduh na sam pramen koji oblikujete, smanjićete vreme za sušenje, a postići ćete da kosa bude glatkija i sjajnija.

Izbor četke

Najbolje su okrugle četke napravljene od prirodnih vlakana (dlaka divlje svinje). One će razmrsiti čak i mokre kovrdže, a da pritom ne oštete  njihovu strukturu. Postoje i moderne četke sa termičkim premazom, a koje obično koriste profesionalci. Ako ste u prilici, najbolje je da kupite takvu.

Završite hladnim vazduhom

Najbolje da da nakon sušenja, kosu "produvate" hladnim vazduhom. Tako ćete se u potpunosti rešiti vlage koja ume da "ostane" unutar kose i uništi frizuru, a vlasi će izgledati sjajnije i biće mekše. 

MONDO

Ne propustite