Izetbegović: Pozivam vas da se uozbiljite, nemaju svi 6.000 KM plate

Aktuelno
Izetbegović: Pozivam vas da se uozbiljite, nemaju svi 6.000 KM plate
Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine danas je na dnevnom redu ima zahtjev pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda - Osiguranje novčanih sredstava za finansiranje Općih izbora koji će biti održani 2. oktobra ove godine.

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine danas je na dnevnom redu ima zahtjev pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda - Osiguranje novčanih sredstava za finansiranje Općih izbora koji će biti održani 2. oktobra ove godine.

Vijeće ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici održanoj 17. maja nije postiglo konsenzus u vezi s predloženim dnevnim redom i Prijedlogom odluke o odobravanju raspodjele i korištenju dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina na ime rashoda programa posebne namjene u 2022. godini, a koju je predložila Centralna izborna komisija BiH.

Predstavnik podnositelja zahtjeva je Amir Fazlić (SDA) koji je objasnio ovaj zahtjev. Predložili su da Dom naroda na hitnoj sjednici donese i zaključak „da se nalaže Vijeću ministara BiH da, u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH, u roku od 24 sata od donošenja ovog zaključka, na prijedlog CIK-a BiH, donose odluku o odobravanju i raspodjeli sredstava u iznosu od 12,5 miliona KM na ime rashoda CIK-a BiH za održavanje Općih izbora 2022. godine.

Sjednici prisustvuje 14 delegata - po pet iz Kluba hrvatskog i Kluba srpskog naroda i četiri delegata iz Kluba bošnjačkog naroda.

"Prikupljeni prihodi su veći za oko 22 miliona KM od rashoda koji su nastali u prvom kvartalu", naveo je Fazlić.

Osvrnuo se i na prijašnje izglaganja Vjekoslava Bevande (HDZ BiH) koji je rekao kako je odluka nezakonita, na što je Fazlić dodao da ti navodi nisu osnovani iz više razloga.

"Njegova izjava od 17.5. je u suprotnosti od odgovora koji je dao CIK-u 14. januara 2022. godine po kojoj je CIK postupio. Ukoliko se poziva na vladavinu prava, zašto nije predložio zakonitu odluku?", upitao je Fazlić.

Za riječ se javila Dušanka Majkić (SNSD) koja je rekla da bi voljela znati zašto je zakazana ova sjednica.

"Znam da je to pravo predsjedavajućeg, ali gdje je osnov - to nisam mogla sebi da objasnim. Ključno pitanje je može li Dom naroda naložiti Vijeću ministara ovakvu odluku?...", navela je Majkić.

Poručila je da su potrebni ozbiljni argumenti ako se "izražava sumnja u izjave Bevande".

"Čudno je da su istog dana stigli isti zahtjevi - i da istog dana je održana sjednica Savjeta ministara na kojoj nije usvojen budžet. Čudni trenuci u kojima čovjek ne može da objasni šta se dešava", poručila je Majkić.

Za ovu situaciju je "okrivila" bošnjački dio delegata.

"Spisak želja ste doveli do kraja. Nadam se da je ogoljeno do kraja ovim potezom i da će i međunarodna zajednica shvatiti o čemu se ovdje radi", rekla je Majkić.

SNSD-ova zastupnica je podcrtala da CIK BiH "podržava interese Bošnjake", te je dodala da je neobičan zahtjev da sjednici prisustvuje i predstavnik te ustanove, što je dio prijedloga.

Za glas se zatim javio Denis Bećirović (SDP BiH) koji je na početku rekao kako BiH ima problem zbog neusvojenog budžeta.

"Šest puta ste me preglasali, jer niste željeli informaciju ko je kriv što nemamo budžet", poručio je Bećirović.

Bakir Izetbegović (SDA) je govorio o odlascima mladih ljudi iz naše zemlje.

"I onda kažu da su Bošnjaci krivi jer se radi protiv zakona... Pravi se namjerna kriza koja će nas koštati odlazaka stotina mladih iz zemlje. Ovako ću vam reći - sve ovo što se radi u ovoj zemlji 24. godinu i kreira u koordinaciji dviju stranaka, vi ste izvršioci i bit ćete sukrivci za odlazak tih mladih. Sjetit ćete se ovoga kada vam zafale penzije i neće imati ko da zaradi penzije", poručio je Izetbegović.

Naveo je kako Bošnjaci nisu krivi za ovo stanje, te je poručio da je problem jer nisu prihvaćene izmjene Izbornog zakona.

"Mi smo krivi jer nismo prihvatili takav ultimatum. Pozivam vas da se uozbiljite, nemaju svi 5-6.000 KM plate, ima puno nezaposlenih, omogućite ljudima njihovo pravo", poručio je Izetbegović.

Odmah je stigla i reakcija Dragana Čovića (HDZ BiH) koji je poručio:

"Ako neko pravi opstrukcije, to ste vi. Na bezbroj primjera rada - od kantonalne do države. Zamolit ću vas da pokušamo, ako želimo riješiti, a ne koristiti govornicu za kampanju".

Izvor:Radio Sarajevo

Ne propustite