JEDITE JAGODE I MRŠAVITE, EVO KAKO: Kilogrami spadaju iz dana u dan, evo zašto jagodu zovu KRALJICOM VOĆKI

Porodica i zdravlje
JEDITE JAGODE I MRŠAVITE, EVO KAKO:  Kilogrami spadaju iz dana u dan, evo zašto jagodu zovu KRALJICOM VOĆKI
"Vitamin C u jagodama jedan je od antioksidansa koji pomaže u prevenciji raka."

"Vitamin C u jagodama jedan je od antioksidansa koji pomaže u prevenciji raka."

Jagode sadrže pregršt korisnih sastojaka. Osim što su ukusne i osvežavajuće, jagode su pune vitamina i antioksidansa, a sadrže i niz supstanci koje štite naše zdravlje. Donosimo vam glavne prednosti namirnice koja je poznata i kao kraljica voća.

Sagojrevanje nakupljenih masti

Crvena boja jagode sadrži antocijanine koji stimulišu topljenje nataložene masti. Organizam ih koristi kao gorivo i pomaže pri skidanju masnih naslaga.

Poboljšavaju pamćenje

Već spomenuti antocijanin odgovoran je i za poboljšavanje kratkoročnog pamćenja. Istraživanja su pokazala da se kratkoročno pamćenje može poboljšati za čak 100% redovnom konzumacijom jagoda.

Malo kalorija - puno vlakana

100 grama jagoda sadrži samo 33 kalorije i čak 58 mg vitamina C što je 98% dnevnih potreba. Jagode su prepune vlakana, a nitrat u jagodama podstiče protok krvi i kiseonika u telu pa će ubrzati metabolizam i pomoći u mršavljenju.

Ublažavaju upale

Upala je uobičajena reakcija tela na nadražaje koji mu ne prijaju, a jagode snižavaju nivo C-reaktivnog proteina u telu koji ukazuje na upalu. Osobe koje pate od hroničnih upala mogle bi ublažiti simptome jedući jagode.

Kardiovaskularne bolesti

Konzumacija jagoda snižava loš holesterol u telu što automatski smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti. Kao što je već spomenuto, ovo voće je prepuno vlakana i kalijuma koji su dokazano dobri za srce i krvni pritisak.

Jačaju kosti

Jagode sadrže kalijum, vitamin K i magnezijum koji su bitni za zdravlje kostiju, a biotin kao jedan od sastojaka pomaže u jačanju noktiju i kose.

Imaju antiejdž efekt

Vitamin C koji se nalazi u jagodama potreban je za proizvodnju kolagena koji koži daje elastičnost. Sadrže i elagičnu kiselinu koja sprečava uništavanje kolagena i upale u ćelijama kože, dva najveća neprijetelja mladog lica koji stvaraju bore.

Jačaju imunitet

Kao odličan izvor vitamina C, jagode spadaju u pet voćki najbogatijih antioksidansima. Sadrže više vitamina od pomorandži ili limuna, pa čak i manje količine Omega 3 masnih kiselina (u semenkama).

Dobre za zdravlje očiju

Već nekoliko porcija voća poput jagoda može smanjiti rizik od makularne degeneracije, stanja koje rezultira gubitkom vida.

Pomažu u borbi protiv raka

Vitamin C u jagodama jedan je od antioksidansa koji pomaže u prevenciji raka. Ovo voće bogato je flavonoidima koji se bore s kancerogenim ćelijama i ujedno sprečavaju njihovu sposobnost da se umnože.

Ne propustite