Kanisteri su već decenijama njihova surova svakodnevnica: "Vodu iz slavine ni stoka neće da pije"

Bosna i Hercegovina
Kanisteri su već decenijama njihova surova svakodnevnica: "Vodu iz slavine ni stoka neće da pije"
.

Građani Lukavca više od 20 godina na slavinama nemaju pitku vodu. Da bi riješila ovaj gorući problem, gradska vlast je kupila parcelu za gradnju fabrike pitke vode. Kompleksan je ovo projekat koji zahtijeva vrijeme ali i finansijsku pomoć svih nivoa vlasti.

Sedamdesetpetogodišnjeg Fikreta Karića zatičemo na jednom od gradskih izvora, gdje je došao sipati pitku vodu. Kaže da na slavini u kući nikada nije ni imao vodu za piće, nego samo tehničku koju koriste za pranje veša i kupanje.

- Nikad, nikad u životu se nisam napio, čak ni moja djeca. Oni kad vide nekog da pije sa česme vodu, kažu, vidi ga pije iz česme vodu. Njima je to čudno da se pije voda iz česme. Ali tako je. To je sudbina Lukavca i što se tiče i zraka i vode i svega, izjavio je Fikret Krić, stanovnik Lukavca, za O kanal.

Iako decenijama nemaju pitku vodu na slavinama iz Vodovoda, redovno dobijaju račune na kojima piše da je voda za piće. Zbog toga je Jusuf Arapčić tužio nadležno preduzeće Rad.

- Javno preduzeće Rad naplaćuje i to sa kamatama kao pitku vodu a i Sud zna i svi znaju a svi se prave gluhi, kaže Arapčić.

Arapčić navodi da u mjestu odakle on dolazi, voda u slavinama nije za piće već 30 godina.

- Stoka neće da pije vodu tu. Ja sam imao dosta stoke i njima sam morao donositi vodu. Mutna, prljava, kad dođe ne možeš očistiti cjevovode. Svi su bojleri i vodokotlići zaprljani, ima po tri centimetra taloga u njima, nastavlja Jusuf Arapčić.

Upozoravaju godinama na ovaj problem iz Eko foruma Lukavac iz kojeg kažu da trenutni kapaciteti vode za grad Lukavac dolaze preko fabrike Gikil, koja ima postrojenje za preradu vode neposredno uz jezero Modrac.

- Inače ta fabrika koristi uglavnom vodu iz jezera Modrac koja uglavnom nije pitka zbog toga što u sebi sadrži veliku količinu mangana, izjavio je Mesud Mehić, Član Foruma za zaštitu okoliša Lukavac

- Vlast je uvijek odgovorna za probleme građana, a također i zaslužna za sve dobre stvari koje se dešavaju u jednom društvu. Građani grada Lukavca ne mogu biti potpuno amnestirani od ove krivice jer oni ne traže odgovornost od vlasti koja im daje razna obećanja, rekao je Tahir Hrnjić, Član Foruma za zaštitu okoliša Lukavac.

Da sve ne ostane na obećanjima, trudi se aktuelna vlast Lukavca. Nedavno je urađena ekspropijacija zemljišta na kojem će se graditi fabrika pitke vode.

- Tako da smo odmah po dobijanju parcele u posjed raspisali tender za projektovanje, nismo mogli raditi projekat dok nemamo parcelu. U toku je javni poziv, imamo neka pitanja, žalbe na postupak. Vrlo je zahtjevan postupak, velika je vrijednost pa će tu biti sigurno jako puno tenzije. Paralelno pripremamo projekte za hidrogeološka istraživanja vezana za postojeća tri bunara ali i nekoliko drugih izvora vode, dakle i taj posao je u toku, rekao nam je Edin Delić, gradonačelnik Lukavca.

Vrijednost projekta i rok gradnje nije moguće precizirati kaže Delić. Ono što je izvjesno je da će, imajući u vidu gradnju fabrika vode u drugim gradovima, ovaj posao trajati od 3-5 godina.

- Imamo neke statističke procjene da će nama za ovaj prvi korak trebati od osam do deset miliona maraka, to su vrlo grube procjene. Ako vidite šta se dešava sa cijenama, dakle moguće je da dođe do nekih značajnijih promjena. Ono što je nama važno jeste da idemo u projekat, da osiguramo pitku vodu građanima i postavili smo sebi uslov da voda za građane Lukavca ne smije biti najskuplja na TK, dodao je Delić.

Očekivanja od fabrike vode kod Lukavčana izazivaju podijeljena mišljenja. Ekolozi su stava da će biti potrebna i izmjena sekundarne vodovodne mreže, koja se s godinama korištenja značajno oštetila.

- Zahvaljujući načelniku, kako čujem, moglo bi se stanje popraviti. Bilo bi dobro da se to jednom riješi za Lukavac, izjavio je Fikret Karić, stanovnik Lukavca.

- Ništa ne očekujem od nje. Kakva pitka voda kada su izvorišta pored Jale i Spreče, nastavio je Jusuf Arapčić, stanovnik Lukavca.

- Moraju uraditi dodatno sekundarnu mrežu kroz koju prolazi voda od te savremene fabrike do naših slavina, izjavio je Mesud Mehić, Član Foruma za zaštitu okoliša Lukavac.

Pitka voda je za oko 45 hiljada stanovnika Lukavca najveći problem na kojem su u prošlosti mnogi političari dobijali ali i gubili izbore. Ipak, najviše su izgubili građani koji su s godinama naučili živjeti uz kanistere i lokalne izvore.

Istragu sedmice donosi Vahidin Mujagić.

Ne propustite