SIPAJTE KURKUMU U TOPLU VODU SA LIMUNOM - NEVJEROVATNO KAKO DJELUJE: Napravite napitak od koga se mrša, a zdravlje jača!

Porodica i zdravlje
SIPAJTE KURKUMU U TOPLU VODU SA LIMUNOM - NEVJEROVATNO KAKO DJELUJE: Napravite napitak od koga se mrša, a zdravlje jača!
Recept za zdrav napitak od kurkume i limuna - pomaže da smršate, jača imunitet, spriječava upale u tijelu!

Recept za zdrav napitak od kurkume i limuna - pomaže da smršate, jača imunitet, spriječava upale u tijelu!

Kurkuma je moćan indijski začin koji se osim za pripremu ukusnih jela koristi i za jačanje imuniteta i osnaživanje zdravlje. Vjekovima se koristi kao prirdan lijek i ima snažna antiseptička i antiinflamatorna svojstva i snažan je antioksidans. Takođe, uspiješno se bori protiv slobodnih radikala koji mogu povećati rizik od raznih oboljenja.Postoje razni načini na koje možete koristiti kurkumu u službi zdravlja, kombinovati je sa medom, pripremati zlatno mlijeko ili pripremati od nje čaj. Međutim, jedan napitak se posebno preporučuje.

Riječ je o kombinaciji kurkume i vode sa limunom. Ovaj ljekoviti napitak će podmladiti vaše tijelo i dati vam puno energije. Ukoliko svakog jutra u čašu vode dodate nekoliko kapi limunovog soka i prstohvat kurkume, dobićete eliksir koji reguliše nivo šećera u krvi i smanjuje rizik od upalnih procesa u tijelu.

Limun je sjajan za detoksikaciju organizma i odliačn je izvor vitamina C, a evo koje su sve prednosti miksa limunove vode i kurkume:

    Podstiče mršavljenje i detoksifikuje tijelo
    Pomaže tijelu da razgradi masnoću
    Kurkuma može spriječiti visok nivo šećera
    Stimuliše proizvodnju žuči u žučnoj kesi, kao i druge komponente koje podržavaju pravilno varenje.
    Povećava nivo energije
    Kurkuma poboljšava funkciju jetre i omogućava tijelu da razgradi toksine iz ishrane i životne sredine
    Jača imunitet i smanjuje rizik od prehlade i gripa

Recept za vodu sa kurkumom i limunom

Sastojci:

    cijeđeni limunov sok od polovine limuna
    1/4 kašičice kurkume
    1/2 kašičice meda
    300 ml tople vode
    prstohvat cimeta (opciono)

Priprema:

U toplu vodu dodajte kurkumu, limunov sok, med i promiješajte. Dok pijete napitak ponovo miješajte kako kurkuma ne bi pala na dno. Napitak se pije ujutru dok je topao. Ne preporučuje se osobama koje imaju problema sa želucem u vidu čira ili gastritisa. Prije upotrebe napitka konsultujte se sa ljekarom.

(sensa)

Ne propustite