Ruska vojska sprema ofanzivu na Sjeverodonjeck, u blizini grada raspoređuju se vozila "Terminator"

Svijet
Ruska vojska sprema ofanzivu na Sjeverodonjeck, u blizini grada raspoređuju se vozila "Terminator"
.

Ministarstva odbrane Ukrajine i Velike Britanije objavili su nove izvještaje koji se odnose na situaciju s frontovima na istoku Ukrajine iz čega se jasno može vidjeti kako ruska vojska sprema ofanzivu na Sjeverodonjeck, strateški izuzetno bitan grad u regiji Luganska.

Prema podacima Ministarstva odbrane Velike Britanije, ruska vojska je na području oko Sjeverodonjecka rasporedila oklopna borbena vozila BMP-T Terminator koja se između ostalog koriste i za borbu u gradskim sredinama.

"Njihova prisutnost ujedno znači da su i centralne snage ruske vojske uključene u napad. One su ranije pretrpjele velike gubitke nakon pokušaja ulaska u istočni dio Kijeva u prvoj fazi invazije. Rusija je razvila vozilo Terminator nakon što su shvatili da moraju osigurati zaštitu tenkovima koje su koristili još u ratu u Afganistanu i Čečenskim ratovima. U Ukrajini, Sjeverodonjeck ostaje jedan od ruskih taktičkih prioriteta", navodi se.

S druge strane, Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je detaljniji izvještaj koji se tiče situacije na istoku Ukrajine 88. dan rata u ovoj državi.

Između ostalog, podaci koje su iznijeli Ukrajinci govore kako su ruske trupe nastavile bombardovanja u regijama Černihov i Sumi, a na području Belgoroda u Rusiji raspoređeni su i raketni sistem Iskander-M.

"U regiji Donjecka, okupatori pokušavaju probiti linije naših trupa i doći do administrativnih granica regije Luganska", navodi se.

Baš kao i u izvještaju Ministarstva odbrane Velike Britanije, Ukrajinci su naveli kako Rusi planiraju ofanzivu na ovaj grad.

"U pravcu Sjeverodonjecka, neprijatelj je iz minobacača i artiljerijom gađao položaje naše vojske duž cijele linije kontakta koncetrišući napore i napade u pravcu Sjeverodonjecka i Lisičanska. Ruska ofanziva odbijena je u oblastima Oskolonivka, Ščedriščevo i Smoljaninove. Borbe se nastavljaju u područjima naselja Tripilja, Lipove i Vasilivka", ističe se u izvještaju ukrajinskih snaga.

Povodom priprema za ofanzivu na Sjeverodonjeck oglasio se i američki Institut za proučavanje rata (ISW) u čijem se izvještaju navodi kako su ruske trupe digle u zrak most preko rijeke Sjeverni Donjeck čime su stekli uslove za prekid ukrajinskih kopnenih linija komunikacije.

"Ruske snage su navodno izvele napade na nekoliko gradova oko Popasne, što bi im moglo omogućiti da krenu na sjever prema Sjeverodonjecku.

Kada je riječ o jugoistoku države i situaciji u Mariupolju, iz ISW-a ističu da su ruske snage, nakon predaje ukrajinskih vojnika iz Azovstala, započele proces "filtracije" kako bi uspostavili kontrolu nad gradom.

"Ukrajinska zvaničnica Ljudmila Denisova izjavila je kako se do 4.000 muškaraca iz Mariupolja nalazi u tzv. filtracionim kampovima izvan grada. Savjetnik gradonačelnika tvrdi kako su čečenske trupe preuzele kontrolu nad punktovima za filtraciju dok su snage Narodne Republike Donjeck prebačene u druga područja. Informacioni prostor i Mariupolju će u narednim sedmicama postati vjerovatno ograničeniji", ističe se u izvještaju ISW-a.

Izvor:Klix

Ne propustite