Prijedlog budžeta BiH sutra će biti poslan Vijeću ministara BiH

Bosna i Hercegovina
Prijedlog budžeta BiH sutra će biti poslan Vijeću ministara BiH
.

Ministarstvo finansija i trezora BiH uputit će sutra Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara u dalju proceduru dokument okvirnog budžeta od 2022. do 2024. godine i ovogodišnjeg budžet institucija i međunarodnih obaveza BiH, rečeno je Srni u ovom ministarstvu.

Iz Ministarstva finansija i trezora ranije je saopćeno da će dokumenti biti predati Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara nakon preostalih tehničkih korekcija na tekstovima i posljednjih kontrola sadržaja budžeta.

Na osnovu Ustava i zakona Ministarstvo finansija i trezora samo je tehnički izvršilac u procesu donošenja budžeta.

Nakon što Vijeće ministara usvoji nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, on se upućuje ustavnom predlagaču - Predsjedništvu BiH koje utvrđuje prijedlog zakona, poslije čega ga na konačno usvajanje upućuje Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH zadao je okvire za budžet institucija BiH za 2022. godinu koji će iznositi 1.073.600.000 KM od čega su izdvajanje prihoda od indirektnih poreza za nivou BiH 865.500.000 KM, a ostatak su vlastiti prihodi.

Izvor:Klix

Ne propustite