ČITAV ŽIVOT PRAVITE 1 GREŠKU - ZATO VAM PARADAJZ NE USPIJEVA: Uradite ovo i PLODOVA ĆE BITI KAO U PRIČI

Praktična žena
ČITAV ŽIVOT PRAVITE 1 GREŠKU - ZATO VAM PARADAJZ NE USPIJEVA: Uradite ovo i PLODOVA ĆE BITI KAO U PRIČI
-

Vjerovatno ste svjesni koliko loš komšija može da donese štete. Tako se isto osjeća paradajz koji "živi" pored ovih biljaka

Biljke komšije za pradajz znače sve. Zahvaljujući njima možete imati najbolji prinos najsočnijeg paradajza ali i stabljiku koja se suši, čiji plodovi boluju i puni su štetočina.

Pažljivo birajte biljke komšinice svom paradajzu.

Evo kojih 7 biljaka predstavljaju loše komšije za paradajz:

1. Kupus i sve biljke iz porodice kupusa (karfiol, brokoli, prokelj i td.)

Kupus se smatra najgorim komšijom za paradajz. Zašto? Zato što kupus izvlači sve moguće minerale i vitamine iz zemlje u kojoj je posađen. Smatra se za biljku koja zahtjeva stalnu prihranu. Paradajz je ista biljka, u smislu da izvlači sve minerale iz zemljišta, ali u konkurenciji sa kupusom - gubi bitku.

Znači ako posadite paradajz blizu kupusa, gotovo je: sušiće se i propadati ili ćete u najmanju ruku imati loš prinos.

2. Kukuruz

Ako posadite kukuruz pored paradajza znajte da ćete na plodu nalaziti kukuruznog crva koji će paradajz jesti kako stigne i kad stigne. Nema šanse da ćete moći da odbranite paradajz od ove napasti.

3. Komorač

Komorač nije dobar komšija ni jednoj biljci. Jednostavno, on usporava rast skoro svih komšijskih biljaka. Ako baš volite komorač, sadite ga posebno u saksije ili žardinjere. Obrazloženje je: komorač ispušta neku hemikaliju koja se ne dopada ni jednoj biljci koja mu raste blizu.

4. Mirođija

Kada se tek posade jedna pored druge - sadnica paradajza i tek iznikla mirođija se dobro slažu. Tokom rasta, mirođija će odbijati lisne uši koje obožavaju paradajz, ali kada izraste mirođija prestaje da prija paradajzu. Mirođija stvara previše kiselu zemlju oko paradajza, zbog čega plod stagnira.

5. Patlidžan

Iako mnogi baštovani ove dvije biljke sade jednu pored druge, to je velika greška. I patlidžan i paradajz su podložni smeđim mrljama koje se razvijaju po listovima i plodovima i mogu da uzrokuju uništavanje cijelog zasada.

Iako ponekad ove mrlje mogu da se zadrže samo na listovima, usporiće rast biljke.

Ako dođe do truleži paradajza od ove smeđe mrlje, to znači da se bolest proširila i na zemlju i korijen. Prijedlog je da se na tom mjestu ne sadi paradajz naredne dvije godine.

6. Krompir

Krompir i paradajz su podložni istim bolestima, od kojih se mnoge šire zemljom.  Sadnjom ove dvije biljke, blizu jedna druge, dolazi do bolesti koje se šire, pa ne prija ni krompiru ni paradajzu da su u blizini.

7. Orah

Iako manje vjerovatna kombinacija, ali da znate da je orah loš komšija svakoj biljci. To je vjerovatno jedna jedina biljka koja širi jaku hemikaliju oko sebe koja uništava sve druge biljke. Čak ni korov ne raste ispod oraha.

A ovih 8 biljaka vaš paradajz obožava: EVO ŠTA DA SADITE PORED PARADAJZA

1. Bosiljak

2. Bijeli luk

3. Potočarka

4. Šparoge

5. Boražina ili borag

6. Mrkva

7. Kadife

8. Zelena salata.

(STIL.KURIR.RS)

Ne propustite