Charles Michel danas dolazi u Bosnu i Hercegovinu

Aktuelno
Charles Michel danas dolazi u Bosnu i Hercegovinu
Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel danas dolazi u posjetu Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel danas dolazi u posjetu Bosni i Hercegovini, piše N1.

Michel u Sarajevo dolazi u sklopu posjete regiji pa je tako jučer bio u Srbiji gdje se sastao sa predsjednikom te države Aleksandrom Vučićem, a očekuje se i da posjeti i Albaniju.

Michel će se danas sastati sa članovima Predsjedništva BiH.

“Razgovarat će o putu BiH ka EU, 14 ključnih prioriteta čiji su dio izborne i ustavne promjenem kao i regionalnoj stablinostu u kontekstu promijenjene geopolitičke situacije. Planirano je da se sastane s članovima Predsjedništva BiH, ako i stranačkim liderima”, naveli su za N1 iz Delegacije EU.

Ovu posjetu bi predsjednik Evropskog vijeća mogao iskoristiti i da BiH upozna sa idejom stvaranja Evropske geopolitičke zajednice koja uključuje Balkan. Na ovo je ranije pozvao tokom svog obraćanja na sjednici Evropskog ekonomskog komiteta.

Proteklih dana se govorilo o tome da bi Michel trebao donijeti “zajedničku izjavu” koju su pripremili evropski zvaničnici, a koju bi trebali potpisati politički lideri o nastavku izborne reforme nakon oktobarskih izbora.

Međutim, podsjećamo, Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine na Sarajevo Business Forumu prije nekoliko dana kazao razlog Michelovog dolaska definitivno nije Izborni zakon, uprkos, kako je naveo, “ambicijama Zagreba i Dragana Čovića da neko dođe i natjera ih da otvara nove runde pregovora o tome”.

Ne propustite