Stolac mjesec dana nakon zemljotresa: Obećanja ima, novca još uvijek nema

Bosna i Hercegovina
Stolac mjesec dana nakon zemljotresa: Obećanja ima, novca još uvijek nema
Novca na računu grada Stoca nema ni mjesec dana nakon razornog zemljotresa, iako su svi nivoi vlasti najavili novčanu pomoć.

Novca na računu grada Stoca nema ni mjesec dana nakon razornog zemljotresa, iako su svi nivoi vlasti najavili novčanu pomoć.

Više od 500 osoba u Stocu prijavilo je štetu, koja je procijenjena na oko 4,5 miliona maraka. Nije mnogo bolje ni u susjednim hercegovačkim općinama. Nakon što mu je u zemljotresu uslijed obrušavanja stijena oštećena kuća, Momčilo Budimčić dobio je donaciju za njenu sanaciju od Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica u vidu građevinskog materijala. Zajedno s njim pomoć su dobile još četiri porodice, neki zbog oštećenja na objektima, a neki zbog rizika od mogućeg oštećenja.

“Ima dio građe, crijep i dio oluka, to je razbijeno odozgo. Malo nam je sad nezgodno radi ugradnje jer moramo mi ugrađivati, to je posao”, kazao je Momčilo.

“Svaka donacija je značajna. Kod mene na kući nema štete, ali je kuća kako su oni procijenili ugrožena jer nemam gornju ploču tako da smo dobili materijal da to odradimo”, kazao je Dženan Čerkez, građanin Stoca.

Ipak, od svega im je kažu važnije da se zaštite od novog obrušavanja stijena. Stoga pozivaju na poduzimanje hitnih mjera kako bi se zaštitili životi stanovnika te objekti budući da je uža gradska zona okružena brdima.

“Meni je najbitnije da se to gore sanira. Odradit će se ovo, ali to nam je bitno brdo je veliko, strmo, nema borova nije zaštićeno”, dodaje Dženan.

Gradonačelnik Stoca upoznao je predstavnike Vlade FBiH i Geološki institut sa opasnošću od obrušavanja stijena koja stanovnicima Stoca svakodnevno prijeti sa okolnih brda, te kaže da je sačinjen elaborat koji nudi 16 preporuka i trajnih rješenja u zaštiti i saniciji ovog rizičnog područja.

“One zahtijevaju jednu kvalitetnu i stručnu dokumentaciju, geološka ispitivanja koja bi na jedan način bila sigurnost da to što uradimo će biti sigurnost za ljude koji žive tu”, kazao je Stjepan Bošković, gradonačelnik Stoca.

Komisije za procjenu štete još uvijek su na terenu. Trenutna procjenjena šteta je 4,5 miliona KM, no konačna cifra znat će se nakon što Komsija završi svoj posao.

Obećanja za pomoć ima, no novca još uvijek nema.

“Čekamo da povjerenstva za procjenu nastale štete donesu svoja izvješća i kad to prikupimo onda ćemo na razini Stožera Županijskog i Vlade donijeti odluku o pomoći sukladno našim mogućnostima”, kazao je Nevenko Herceg, premijer HNK.

Pomoć su obećali i članovi Predsjedništva BiH, ali i premijer FBiH prilikom današnje posjete Stocu.

“Moramo računati i na to da je Predsjedništvo BiH dalo milion KM koje se dijeli na Ljubinje i Stolac , tako da sve kad skupimo na jednu hrpu, treba da u mnogome sanira štete koje su nastale u ovom gradu koji svi volimo”, kazao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Nužno je, poručuju napraviti jasan red prioriteta i uključiti sve instance vlasti da se čim prije otklone i saniraju posljedice ove prirodne nepogode, ali i da se spriječe nove tragedije.

Ne propustite