“Hrvatske stranke u BiH se varaju ako misle da im Milanović pomaže sa blokadama”

Aktuelno
“Hrvatske stranke u BiH se varaju ako misle da im Milanović pomaže sa blokadama”
Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je u Zagrebu poručio hrvatskim strankama u Bosni i Hercegovini da nisu u pravu ako misle da im svojim aktivnostima pomaže hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je u Zagrebu poručio hrvatskim strankama u Bosni i Hercegovini da nisu u pravu ako misle da im svojim aktivnostima pomaže hrvatski predsjednik Zoran Milanović.Plenković je komentarisao posljednje izjave Milanovića…

“Ja nastojim ne slušati i ne pratiti sve što on govori, no on je nažalost izabran na dužnost predsjednika RH pa ga vi prenosite. Ja sam čak dobio signal od kolega da nas je nazvao izdajica i veleizdajicama i sve druge epitete koje obično koristi. Indikativno je da to, po njegovim kriterijima, govori čovjek koji je išao aktivno u kampanju u Sarajevo agitirati za Željka Komšića, protiv HDZ-a BiH, protiv svih stranaka okupljenih u okviru Hrvatskog narodnog sabora. Niti trunke vjerodostojnosti onog koji u crvenom šuškavu odlazi u Sarajevo”, istakao je Plenković.

“Što s ovakvom inicijativom koja nije plod prethodnog usuglašavanja institucija zaduženih za vanjsku politiku? Imate izvornu tezu protiv širenja NATO-a. Ona dolazi u trenutku kada je Rusija napravila brutalnu vojnu agresiju na Ukrajinu i time srušila temelje sigurnosne arhitekture u Europi. Cijeli zapadni svijet se solidarizirao s Ukrajinom. Radi li on to iz uvjerenja, ima li neki radni nalog ili je samo korisna budala, kako bi neki kritičari rekli, koja ovo radi u interesu Moskve, meni to do kraja nijepoznato. Ali mi je poznato da je izašao s tezom da Hrvatska kao članica NATO-a blokira dvije naše partnerice u trenutku kada one nakon desetljeća ustrajanja na neutralnosti donose unutar sebe strateške odluke da procjenjuju da je za njihovu sigurnost bolje da budu u sigurnosnom smislu pokriveni kišobranom koji se zove članak 5”, navodi hrvatski premijer.

“Prva Milanovićeva teza je protiv NATO-a, druga teza su Hrvati u BiH. Hoće li njegova inicijativa pomoći Hrvatima u BiH ili će im odmoći? Naša vlada i diplomacija za razliku od njega učinila je gigantske korake da bi se emancipiralo pitanje Izbornog zakona i prava Hrvata u BiH. Ja tu temu pratim godinama iz različitih uloga i uspoređujem naš angažman u odnosu na njega sada dok je predsjednik, ali još više i prije kao predsjednika vlade. Ne vidim da je kao premijer dizao ovu temu. u njegovo vrijeme nemate zaključak Europskog vijeća o BiH kao što imate prije dva mejseca na moju inicijativu zahvaljujući kojem ćemo svjedočiti posjetu predsjednika Europskog vijeća BiH. Ako neki akteri među hrvatskim strankama u BiH misle da će im prijetnje blokadom pomoći, nisu u pravu. Milanović ovo radi da bi naštetio politički HDZ-u u Hrvatskoj i u BiH”.
“Za Hrvate u BiH nije napravio apsolutno ništa”

Rekao je i da se Hrvatima u BiH ne pomaže vrijeđanjem. “Za Hrvate u BiH nije napravio apsolutno ništa”, kaže. “Ovime šalje poruku protiv svih članica NATO-a, da u ovom trenutku staje u interese neširenja NATO-a i interese Rusije. Ovo su po mom sudu jako nesmotrene akcije”, kazao je Plenković.

“Za razliku od njega imamo politiku koja je odgovorna, ja prije svega vodi računa o interesima i reputaciji Hrvatske. Je li veleizdajnička politika ako vam je kreditni rejting u smeću? Je li veleizdajniča politika ako ideš u Sarajevo lobirati za Komišća? Ja to ne govorim, a mogao bih svaki dan”, rekao je.

“Doveli smo se u poziciju da nas partneri iz EU-a i NATO-a gledaju čudno zbog njegovih riječi. Uz veliko iskustvo koje imam, ne mogu razumjeti da netko ovako nastupa misleći da pomaže, a još mi je teže gledati da netko naivno vjeruje da je stvarna namjera pomoći, a nije. Stvarna namjera je da se NATO ne širi, da se zlorabi položaj Hrvata u BiH, da se ruši HDZ u BiH i u hrvatskoj. Nema dileme o kakvoj je ovdje političkoj igri riječ i šteta da je to tako”, zaključio je Andrej Plenković.

Podsjećamo, lider HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović pozdravio je angažman Zorana Milanovića u vezi sa izbornom reformom u Bosni i Hercegovini.

Ne propustite